Parcls opent vandaag 24 maart de eerste vestiging in Rotterdam. Het is het startschot van een flinke landelijke uitbreiding van de duurzame pakketbezorger. Komend jaar alleen al komen er 17 nieuwe winkels bij in stadscentra. Op termijn ambieert het bedrijf honderd vestigingen door heel Nederland.

In Nederland worden steeds meer pakketten bezorgd. Het aantal stijgt jaarlijks met 6-10%. Tegenover het gemak van thuiswinkelen staat veel overlast. Bezorgers rijden vaak met vervuilende busjes door de stad en het ophalen van niet afgeleverde pakketjes bij pakketpunten levert nog meer ergernis op. Tegelijkertijd vindt een groeiende groep consumenten het prettig als een pakket wordt afgeleverd bij een afhaalpunt.

Slimme en schone logistiek

Parcls bedacht een oplossing voor dit probleem in de vorm van slimme centrale pakketpunten waar de pakketjes van alle aanbieders samenkomen en emissieloos worden bezorgd. Zes jaar na de opening van de eerste vestiging in Amsterdam is Parcls klaar voor de uitrol naar andere grote steden. Op 24 maart om 14.00 uur opent de pakketservice het eerste Rotterdamse buurtpakketpunt in de Schilderstraat. Deze ‘slimme en schone logistiek’ wordt door gemeente Rotterdam gesteund met subsidie.

Parcls maakt Rotterdam direct schoner, stelt CEO Marlies van Lohuizen. “In dit gebied kunnen 25.000 huishoudens gebruik maken van onze dienstverlening. Door online bestellingen bewust gebundeld af te halen of per elektrische bakfiets thuis te laten bezorgen, dragen inwoners bij aan de duurzaamheid en leefbaarheid in de buurt.” En daar blijft het niet bij als het aan haar ligt. “Alles wat met pakketten te maken heeft willen wij verduurzamen.”

Werkwijze

Parcls werkt samen met grote bezorgers als DHL, UPS en DPD. De Parcls-vestigingen zijn meer dan een afhaalpunt. Vanuit de winkels worden pakketten ook bij particulieren en bedrijven bezorgd en opgehaald. Met een Parcls abonnement kunnen klanten zelf bepalen op welk tijdstip de koerier langskomt. In totaal maken nu al 12.000 consumenten en 50 bedrijven gebruik van de service.

Duurzame bezorging

Parcls heeft grote ambities op het gebied van duurzaamheid. Het bedrijf wil een einde maken aan de verspilling van geld, tijd en energie op de pakketmarkt. De bezorging van Parcls met elektrische bakfietsen is volledig emissievrij. Minder vervuilende busjes in de stad betekent minder CO2- uitstoot, redeneert het bedrijf.

Door lid te worden van Parcls, kunnen consumenten zelf bijdragen aan minder CO2-uitstoot in de stad. Omdat winkels in buurten zitten, kunnen klanten de pakketten te voet of met de fiets ophalen. Dankzij Parcls wordt in Amsterdam nu al 8 procent van de pakketten duurzaam bezorgd en opgehaald. Ook werkt het bedrijf aan een programma voor het ophalen en recyclen van karton. Parcls wil op korte termijn vijf winkels per stad openen om met gebundelde bezorging overal emissievrije pakketbezorging na te streven.