Na de introductie van ISO 20400 als internationale richtlijn voor MVI, wordt nu de Webtool ISO 20400 gelanceerd. Een online tool die ondersteunt bij implementatie, verantwoording en benchmarking van de eigen prestaties op het gebied van maatschappelijk verantwoord inkopen. De Webtool ISO 20400 is op 4 juni live gegaan, op 7 juni volgt de officiële presentatie. De webtool is een gezamenlijk initiatief van NEN en NEVI.

NEVI, de derde inkoopvereniging van de wereld, is de initiatiefnemer van de webtool. Het doel van de webtool is bedrijven en (semi-) publieke organisaties te ondersteunen bij het implementeren van de richtlijn ISO 20400.

Daarnaast ondersteunt het bedrijven en (semi-) publieke organisaties hun eigen prestaties te verantwoorden via een zelfverklaring en te benchmarken met vergelijkbare organisaties. ISO 20400 kent een sterke relatie met ISO 26000 ‘Richtlijn voor maatschappelijke verantwoordelijkheid van organisaties’.

ISO 20400 scan

Een belangrijk onderdeel van de webtool vormt de ISO 20400 scan. In de scan doorloopt men via vragen de verschillende onderdelen van de richtlijn. Het resultaat is een gedetailleerd inzicht van de prestaties van de organisatie op het gebied van MVI en een implementatie-/ verbeterplan voor de vervolgstappen.

Zelfverklaringsregister: transparantie

Idealiter publiceren bedrijven en (semi-) publieke organisaties hun zelfverklaring. Zo komen ze in het register te staan. Op die manier zijn potentiële samenwerkingspartners ook gemakkelijk te vinden en is meteen inzichtelijk hoe zij scoren op het gebied van maatschappelijk verantwoord inkopen.

Presentatie

Op 7 juni wordt de Webtool ISO 20400, naast twee andere tools, gepresenteerd tijdens het PIANOo congres van het Expertisecentrum Aanbesteden van het Ministerie van Economische Zaken en Klimaat.