Elf grote leveranciers van KPN, waaronder internationale fabrikanten van netwerkapparatuur, gaan samenwerken met KPN om ervoor te zorgen dat alle nieuwe KPN netwerk- en klantapparatuur langer meegaat en wordt geproduceerd met minder nieuwe grondstoffen. Het is de bedoeling dat in 2025 vrijwel 100% van alle onderdelen en grondstoffen kan worden hergebruikt of gerecycled. Daarmee draagt KPN met haar eigen duurzaamheidsambities bij aan het Nederlands doel om voor 2050 een circulaire economie te realiseren.

Fabrikanten Nokia, Cisco, Dell EMC, Rittal, Arcadyan, VDL Groep; netwerk-infrastructuurdienstverleners VolkerWessels Telecom en Allinq en logistieke dienstverleners CEVA Logistics, PostNL en Coolrec hebben allen onlangs het KPN Circulair Manifest ondertekend. Zij leveren onder meer netwerkapparatuur, logistieke oplossingen, recycling-diensten of diensten voor aanleg en onderhoud van netwerk-infrastructuur.

KPN tekende in oktober 2017 met zeven leveranciers het KPN Circulair Manifest. Deze afspraken dekken circa 20% van de jaarlijkse uitgaven van KPN aan apparatuur voor het netwerk en de levering van diensten aan klanten. Doordat nu nog elf leveranciers zich hierbij aansluiten, zal dit percentage groeien naar circa 70% van de uitgaven. Het is de verwachting dat dit percentage verder zal groeien naarmate ook andere leveranciers van KPN op dit vlak met KPN gaan samenwerken.

Maximo Ibarra, CEO van KPN: “Samenwerking is het sleutelwoord in het realiseren van onze circulaire ambities. We zijn verheugd dat opnieuw belangrijke partners de uitdaging oppakken om samen met KPN circulair te innoveren om zo het verbruik van nieuwe grondstoffen terug te brengen en de transitie naar een circulaire economie te versnellen”.

Het KPN Circulair Manifest onderschrijft het doel van KPN om haar CO2– en milieuvoetafdruk zoveel mogelijk te verkleinen terwijl het volume van het dataverkeer naar verwachting exponentieel zal blijven stijgen. Naast het manifest heeft KPN afzonderlijke overeenkomsten met elk van de leveranciers ondertekend, waarin de centrale samenwerkingsgebieden tussen de individuele bedrijven en KPN zijn vastgelegd.