Hare Majesteit Koningin Máxima bezoekt op woensdagmiddag 26 juni Vereniging Circulair Friesland, een samenwerkingsverband tussen verschillende bedrijven en organisaties op het gebied van duurzaamheid en circulariteit. Met meer dan 170 leden bestaande uit ondernemers, overheids- en onderwijsinstellingen en maatschappelijke organisaties zet de vereniging zich in voor een circulaire economie in de regio.

Het werkbezoek start bij Omrin, een afval- en grondstoffenbedrijf in Heerenveen. Bij Omrin gaat het om het recyclen van grondstoffen, zoals kunststoffen uit afval, en samenwerking met regionale partners. Het bedrijventerrein in Heerenveen is een voorbeeld van doorontwikkeling naar een circulair werklandschap. Koningin Máxima krijgt een toelichting over de praktijkervaringen die het bedrijf en haar partners hebben met het hergebruiken van regionale grondstoffen. Zij krijgt een rondleiding door het afvalbedrijf en het nabijgelegen Nationaal Testcentrum Circulaire Plastics. In het testcentrum krijgt zij praktijkvoorbeelden te zien die door samenwerking met verschillende partijen tot stand zijn gekomen.

Aansluitend bezoekt Koningin Máxima Nedcam Solutions. Dit bedrijf produceert mallen voor de maritieme industrie en de bouwsector. Nedcam beschikt over een grote 3D-robotprinter. De printer heeft een bereik van twaalf meter, waardoor het bedrijf mallen van circulair kunststof kan printen en het proces verduurzaamd wordt. Koningin Máxima krijgt uitleg over de printers en wordt rondgeleid in de productiehal.

Daarna gaat Koningin Máxima naar Miedema Bouwmaterialen in Leeuwarden. Dit bedrijf heeft een belangrijke rol in het circulair bouwcluster dat ontwikkeld wordt door de leden van Circulair Friesland en dat zich richt op de gehele bouwketen. Hier krijgt zij een toelichting op biobased bouwen en een rondleiding in het bedrijf.