Knorr presenteert de The Future 50 Foods: lijst met duurzame plantaardige ingrediënten

Knorr, een merk voor droge soepen, sauzen en andere smaakmakers  van Unilever, wil een bijdrage leveren aan het verminderen van de negatieve impact die het wereldwijde voedselsysteem heeft op onze planeet. Daartoe heeft het in samenwerking met World Wide Fund for Nature (WWF) én The Center of Public Health Nutrition aan de Universiteit van Washington deze week ‘The Future 50 Foods’ gepresenteerd. Een lijst van 50 plantaardige voedingsmiddelen die de voedingswaarde van onze maaltijden kunnen verhogen terwijl tegelijkertijd het negatieve effect van de voedselproductie op de planeet drastisch wordt verminderd.

De meeste mensen denken dat bepaalde keuzes voor energie of vervoer de grootste milieuschade veroorzaken, maar eigenlijk heeft ons voedselsysteem de grootste invloed.” -Dr. Tony Juniper, CBE, Executive Director for Advocacy, WWF UK

De wereldbevolking groeit, mogelijk tot bijna 10 miljard mensen in 20501. We moeten op zoek gaan naar nieuwe manieren om ons aan te passen aan de veranderende planeet. Alleen zo kunnen we zorgen voor genoeg natuurlijke hulpbronnen voor huidige en toekomstige generaties. Het goede nieuws? Veel mensen, zowel individuen als complete gemeenschappen, zetten zich in om een positieve verandering teweeg te brengen. Hun inspanningen variëren van kleine wijzigingen in dagelijkse gewoonten (zoals herbruikbare tassen en waterflesjes) tot geavanceerde initiatieven om het energieverbruik op grote schaal te beperken. Een belangrijk gebied dat dringend om verandering vraagt, is ons wereldwijde voedselsysteem. Wat heeft het milieu te maken met het eten op je bord? Meer dan je misschien denkt!

De invloed van onze voedingskeuzes op het milieu

Over het algemeen zijn mensen gewoontedieren en dat blijkt ook uit onze voedingskeuzes. 60% van de plantaardige voedselconsumptie2 bestaat uit slechts 3 voedingsmiddelen: tarwe, rijst en mais. Wat maakt het uit dat we weinig variatie kennen in onze basisvoedingsmiddelen? De manier waarop we voedselgewassen verbouwen, heeft een aanzienlijke impact op het milieu en de wereldwijde voedselvoorziening. Boeren planten telkens weer dezelfde gewassen om te kunnen voldoen aan de vraag naar de beperkte soorten voedingsmiddelen die mensen eten. Dit wordt ook wel ‘monocultuur’ genoemd. Je lichaam heeft verschillende soorten voedingsmiddelen nodig voor een optimaal voedingspatroon. Hetzelfde principe geldt voor landbouwgrond, die het gezondst blijft wanneer er diverse soorten gewassen op worden verbouwd. Een nadeel van monocultuur is uitputting van de voedingsstoffen in de grond. Dit vormt een risico voor de teelt van voedingsmiddelen waarvan we zo sterk afhankelijk zijn. Door enkele van deze heerlijke, voedzame producten aan je maaltijd toe te voegen, kun je met een kleine verandering een grote invloed hebben!

Sommige van deze Future 50 Foods ken je misschien nog niet. Dat is niet alleen goed nieuws voor je smaakpapillen, maar ook voor de aarde. Door minder bekende graansoorten te eten, zoals spelt, fonio of teff, of groenten als okra, moringa en cactus, kun je boeren overtuigen om een diverser aanbod aan gewassen te telen, waardoor ons voedselsysteem veerkrachtiger wordt. Hieronder volgen enkele tips om deze voedingsmiddelen in je maaltijden te verwerken:

    •    Benut de kracht van plantaardige producten Ongeveer 60% van de uitstoot van broeikasgassen door landbouw is terug te leiden tot de productie van dierlijke producten3. Gebruik umami-rijke voedingsmiddelen, zoals oranjegroene melkzwammen of gekiemde kidneybonen, in plaats van vlees in stoofschotels.

    •    Ga voor graan Naast rijst en tarwe bestaan er nog tal van andere graansoorten. Probeer eens glutenvrije, eiwitrijke boekweit die je kookt met melk en fruit voor een warm, vullend ontbijt. Of gebruik amarant, die een nootachtige smaak heeft, voor een variatie op risotto.

    •    Varieer met groenten Wist je dat we meer dan 20.000 eetbare planten hebben ontdekt, maar er slechts 150 tot 200 regelmatig consumeren? Laten we daar verandering in brengen! Kies in plaats van de bekende rode tomaat de zoetere, minder zure oranje tomaat of voeg vitaminerijke bietenbladeren toe aan je wokschotel of salade.

    •    Herschrijf je recepten Laat je inspireren door smakelijke recepten van Knorr waarin Future 50 Foods de hoofdrol spelen. Klik hier voor heerlijke recepten die het verschil maken.

Download het volledige Future 50 Foods-rapport (engelstalig)


1. Verenigde Naties, afdeling voor economische en sociale zaken, bevolkingsverdeling (2015). World Population Prospects: The 2015 Revision, Key Findings and Advance Tables. Werkdocument ESA/P/WP.241.

2. Organisatie voor voeding en landbouw van de Verenigde Naties. What is agrobiodiversity? Informatieblad [in het Engels]. [ONLINE] Beschikbaar op: http://www.fao.org/docrep/007/y5609e/y5609e01.htm#bm1 [laatst geraadpleegd in november 2018]. FAOSTAT-gegevens beschikbaar op: http://www.fao.org/faostat/en/#data/QC [laatst geraadpleegd in november 2018]

Share Button