NoPalm Ingredients, een toonaangevende innovatieve fermentatie start-up op het gebied van duurzame en circulaire alternatieven voor palmolie en andere plantaardige oliën, is verheugd de grootse opening van haar nieuwe hoofdkwartier in Wageningen op 25 mei aan te kondigen. In tijden waarin het lastig is om geschikte lab-faciliteiten te vinden, is het betrekken van state-of-the-art faciliteiten op het Business & Science Park in Wageningen een belangrijke mijlpaal voor het bedrijf. Het bedrijf is operationeel sinds januari 2022 en heeft inmiddels 22 werknemers die op de locatie in Wageningen aan het werk gaan. Aan het einde van dit kalanderjaar zullen dit 35 werknemers zijn. De broodnodige lab- en kantoorruimte in Wageningen brengt het bedrijf dichter bij het realiseren van haar missie: Change one ingredient, to change the world.

De Wageningse start-up zet zich in voor het aanbieden van duurzame alternatieven voor traditionele ingrediënten op basis van palmolie, om zo bij te dragen aan de vermindering van ontbossing, het verlies aan biodiversiteit en de CO2-uitstoot die gepaard gaat met de productie van palmolie. De openingsceremonie wordt opgeluisterd door de aanwezigheid van ‘klimaatgeneraal’ Tom Middendorp, die de opening zal verrichten. Hij zal dit doen door een fermentatie van een agrifood-reststroom (zoals aardappelschillen, bierbostel, suikerwater of chocolade-residue) met olieproducerende gisten in gang te zetten. De voormalig Commandant der Strijdkrachten is een gerespecteerd pleitbezorger voor ecologische duurzaamheid. In een vraaggesprek met oprichter en CEO Lars Langhout zal hij tevens ingaan op de effecten van klimaatverandering op internationale veiligheid en stabiliteit.

NoPalm Ingredients heeft onafhankelijk laten doorrekenen dat haar alternatief voor palmolie 90% minder broeikasgassen uitstoot en slechts 1% van het land zal gebruiken, dat momenteel wordt gebruikt voor de productie van palmolie. Deze nieuwe technologie, waarbij reststromen uit de agri&food-industrie worden gefermenteerd met olieproducerende gisten, levert daarmee een significante bijdrage aan de strijd tegen klimaatverandering en het verlies van biodiversiteit. Middendorp: “Innovatie zoals NoPalm Ingredients dat ontwikkelt is essentieel in de strijd tegen klimaatverandering. We zullen niet alleen anders en minder moeten consumeren, maar waar mogelijk ook duurzamer moeten produceren en tevens meer zelfvoorzienend moeten worden.”

Co-founder en CEO Lars Langhout over de opening: “door milieuvriendelijke alternatieven te bieden voor op palmolie gebaseerde ingrediënten, stellen we producenten en consumenten in staat om milieubewuste keuzes te maken wat betreft voeding, persoonlijke verzorgingsmiddelen zoals cosmetica, zeep en shampoo, en schoonmaakmiddelen. En dat zonder afbreuk te doen aan smaak of kwaliteit. Als je bedenkt dat palmolie verwerkt is in ongeveer de helft van alle producten die we in de supermarkt kunnen kopen, dan besef je dat we deze innovatie hoognodig is en dat het marktpotentieel enorm is. Ons nieuwe hoofdkwartier is een belangrijke stap voorwaarts in ons streven om een groenere, duurzamere toekomst te creëren.”

NoPalm Ingredients kijkt ernaar uit om samen te werken met industriële partners, investeerders, beleidsmakers en belanghebbenden om het bewustzijn en de acceptatie van duurzame praktijken te stimuleren. Velen van hen zullen de opening bijwonen. Door doorlopend onderzoek en innovatie wil het bedrijf voldoen aan de wereldwijde vraag naar gezondere, milieuvriendelijkere productopties, terwijl het een circulaire economie bevordert en onze planeet behoudt voor toekomstige generaties.