Kiwa heeft op 12 april tijdens Building Holland 2017 in Amsterdam de eerste certificaten voor BetonBewust|CSC uitgereikt. Mebin (zilver), CRH/Cementbouw (zilver) en VBI (brons) zijn de eerste bedrijven die met succes de certificering conform BetonBewust|CSC hebben afgerond.

Het BetonBewust|CSC-certificaat vormt het bewijs dat een betonproduct, betonmortel of -grondstof op een duurzame en verantwoorde manier geproduceerd worden. Producenten tonen met het certificaat aan dat ze voldoen aan strenge eisen op het gebied van verantwoorde herkomst van materialen en grondstoffen, kwaliteit, milieumanagement, (minder) milieubelasting, hergebruik, integriteit, mensenrechten, veiligheid, impact op de omgeving en arbeidsomstandigheden. Kiwa beoordeelt hun prestaties als onafhankelijke derde partij.

Het BetonBewust|CSC-certificaat speelt in op de vraag van opdrachtgevers naar duurzaam geproduceerde bouwproducten; steeds vaker is het zelfs een eis. Het certificaat biedt de afnemer zekerheid over de verantwoorde herkomst van de gebruikte grondstoffen, een optimaal productieproces en recyclebaarheid. Bovendien profiteert de afnemer van de kennis van een gecertificeerde leverancier die doorlopend bezig is met innoveren en met de ontwikkeling van het product om zodoende (nog) betere bouwresultaten te realiseren.

“Als producent gebruiken wij het BetonBewust|CSC-certificaat om voor onze afnemer inzichtelijk te maken hoe groot de CO2-reductie is die hij kan realiseren door onze gecertificeerde producten af te nemen”, aldus Ronel Dielissen-Kleinjans, general manager van Mebin. “We zijn trots dat we behoren tot de eerste bedrijven die beschikken over het certificaat.”

Datzelfde geldt voor André Barendregt, algemeen directeur Betonmortelgroep Cementbouw. “Doordat het certificaat ook internationaal wordt erkend, helpt het ons niet alleen aan te tonen dat we voldoen aan strenge, onafhankelijk beoordeelde eisen, maar draagt het ook bij aan marketing en verkoop op de internationale markt.”

Thies van der Wal, directeur duurzaamheid en MVO bij VBI, vult aan dat “het certificaat bijdraagt aan het verbeteren van de duurzaamheid in de gehele bouwketen.”

“Het BetonBewust|CSC-certificaat past naadloos bij onze diensten op het terrein van bouw en maatschappelijke verantwoordelijkheid”, aldus Arjen van der Drift, unitmanager Bouwmaterialen bij Kiwa. “We participeren daarom al sinds 2016 als Founding Partner in de CSC-organisatie. We zijn er trots op dat we nu de eerste bedrijven hebben gecertificeerd.”

Het Concrete Sustainability Council heeft de eisen en voorwaarden aan het CSC-certificaat vastgelegd in de Sustainable Concrete Manual. Het certificaat is daarmee ook een internationale regeling. Er zijn vier niveaus: brons, zilver, goud en platina. In Nederland is BetonBewust|CSC de regionale systeembeheerder van de internationale CSC-regeling. De feitelijke certificering wordt uitsluitend uitgevoerd door bij CSC aangesloten en onafhankelijke certificerende instellingen; Kiwa is er één van.