Kipster, de meest mens-, milieu- en diervriendelijke kippenstal ter wereld, mag zich volgens een vakjury het ‘Duurzaamste Bedrijf van Nederland 2020’ noemen. Het bedrijf sleepte de prijs in de wacht tijdens het online event van Stichting Nederland CO2 Neutraal, dat afgelopen donderdag werd gehouden. De publieksprijs ging naar de volgende top-3: Forbo Flooring (#1), Yoghurt Barn (#2) en Snackbar van de Toekomst (#3).

De afgelopen maanden stelden meer dan zestig bedrijven zich kandidaat voor de jaarlijkse duurzaamheidsprijs van Stichting Nederland CO2 Neutraal. Uiteindelijk ging Kipster er met de felbegeerde titel vandoor. Volgens de vakjury (bestaande uit Karin van IJsselmuiden, Marianne van Keep, Maud Vastbinder, Simone Groenendijk en Wilco van Rooijen) is het bedrijf niet alleen de terechte, maar ook een bijzondere winnaar.

Marianne van Keep: “Het verduurzamen van eieren is niet nieuw, maar de mate van verduurzaming die Kipster laat zien, is bijzonder. Zeker voor een ‘lage marge-commodity’ zoals eieren.” Simone Groenendijk: “Ze hebben een merk gecreëerd met beleving, investeren in plantaardige eieren (‘Veggs’) en hebben een circulair model geïmplementeerd, waarbij voeding van de kippen uit reststromen komt. Gedurfd en vernieuwend.” Karin van IJsselmuiden: “Gelet op de uitdagingen van de toekomst (voedselvoorziening, klimaat én ethiek) is dit een productiewijze waarop ingezet mag en moet worden, niet alleen in Nederland maar ook internationaal.” Kortom, een nóg duurzamer eitje!

Publieksprijs

Forbo Flooring, Yoghurt Barn en de Snackbar van de Toekomst gingen er gedrieën met de publieksprijs vandoor. Forbo Flooring vervaardigt al 120 jaar marmoleum; een bio-based vloer die niet alleen bijdraagt aan een gezonde leefomgeving, maar ook CO2-neutraal is. Yoghurt Barn ís yoghurt; biologisch, vers en verantwoord, en het eerste klimaatpositieve bedrijf van Nederland. De Snackbar van de Toekomst is een innovatieplatform dat partijen samenbrengt om een gezonder en gevarieerder snackaanbod te ontwikkelen.