Door het unieke Chetna project laten Dibella, Blycolin en Lamme Textielbeheer zien dat horizontale en verticale ketensamenwerking mogelijk is, rendabel is voor alle partijen en de sleutel is naar een succesvolle MVO-samenwerking. Maatschappelijk verantwoord ondernemen waar nog veel andere branches en ketens wat van kunnen opsteken, volgens MVO Nederland. 

In dit project werken zowel de Indiase katoenboeren, de afnemer van het katoen en leverancier in Europa, Dibella, en twee concurrerende  textielbeheerders Lamme Textielbeheer en Blycolin samen. ‘Dit bijzondere project is het type waar wij als MVO Nederland ons hard voor maken’, aldus Willem Lageweg, directeur van MVO Nederland. ‘Verticale, een dimensionale ketensamenwerking is vaak al lastig, zeker in een keten die versplinterd en niet transparant is. Maar horizontale samenwerking is vaak nog lastiger omdat het een samenwerking met de concurrent inhoudt. Des te opmerkelijker dat Dibella, Blycolin en Lamme Textielbeheer zowel verticaal als horizontaal weten samen te werken. Zij bewijzen dat het mogelijk is en weten MVO naar een hoger niveau te tillen. Het gaat om echte duurzame transitie en komt van bedrijven die durven in te grijpen in hun core business. Dat deze drie hun producten verduurzamen en daarvoor marktvraag weten te creëren, bewijst dat MVO meer is dan ‘iets leuks voor erbij. Het is de kern van de zaak.’
Duurzaamheid in de praktijk
‘Velen kennen de verschrikkelijke verhalen van katoenboeren in India. Ze worden uitgebuit, gebruiken giftige pesticide en zitten in uitzichtloze situaties’, zegt Jan Lamme, directeur van Lamme Textielbeheer. ‘Daar wilden wij iets aan doen en wilden tevens bewijzen dat MVO niet slechts een marketinginstrument is maar dat met de juiste aanpakt het voor iedereen iets oplevert: Wij leveren mooi, kwalitatief goed en duurzaam katoen dat juist geprijsd is en onze afnemers in de horeca profiteren hiervan. We laten tevens zien dat samenwerken met je concurrent mogelijk is ’.

Het Chetna project zorgt dat boeren goede katoenzaden gebruiken die kwalitatief goed katoen en duurzame katoenzaden opleveren die gebruikt kunnen worden voor een volgende teelt. Oude wurgleningen kunnen worden afgelost doordat ze een goede prijs voor hun oogst krijgen en boeren kunnen een gunstige lening bij Chetna afsluiten om hun business op te zetten. Tevens wordt de gemeenschap ondersteund. Marc van Boekholt, directeur Blycolin: ‘Onze Indiase boeren werken nu onder menswaardigere omstandigheden, krijgen een eerlijke prijs en de gemeenschap floreert door fietsen voor scholieren en betere scholing voor de jeugd’.

Over Chetna
Chetna werkt samen met kleine en microboeren om hun leefomstandigheden te verbeteren in de regenarme regio Maharashtra, India. De landbouw moet duurzaam worden en voor honderd procent voorzien in het levensonderhoud van de boeren. Chetna maakt voor de boeren een andere, productieve en duurzame manier van landbewerking mogelijk. Chetna verstrekt een gunstige lening aan geïnteresseerde boeren, waarmee het aankopen van zaaigoed voor biologische katoen mogelijk is. Het aantal leden is gegroeid van 234 boeren in 2004 naar 35852 in 2014. Chetna’s kracht ligt in collectief handelen en in een eerlijke bevoorradingsketen.

Over Lamme Textielbeheer
Lamme Textielbeheer reinigt, verhuurt, verkoopt en beheert textiel voor haar klanten in de luchtvaart, horeca en gezondheidszorg. Lamme Textielbeheer is gevestigd in Nederhorst den Berg, Schiphol en Bad Vilbel Duitsland. Lamme Textielbeheer is in 1834 opgericht door Evert Lamme en inmiddels is Jan Lamme de 6de generatie die leiding geeft aan het bedrijf.


Over Blycolin     

Blycolin is al meer dan veertig jaar actief als de internationale specialist en partner in linnenservices. Zij biedt met een hoofdkantoor in Nederland, lokale serviceorganisaties in Duitsland, België en Polen en vier eigen wasserijbedrijven totaaloplossingen aan voor hotellerie, restaurants, recreatieparken en wellnesscentra. Blycolin neemt het volledige linnenbeheer op zich– van productontwikkeling tot voorraadbeheersing en van bewassing tot managementondersteuning. Zo helpt Blycolin klanten om de kwaliteitsbeleving van hun gasten te optimaliseren.


Dibella
Dibella is sinds 1986 de partner voor textiel voor professioneel gebruik in de gastronomie, het hotelwezen en de gezondheidszorg. Kwaliteit, design, functionaliteit en rendabiliteit worden hoog in het vaandel gedragen. In heel Europa levert Dibella industrieel wasbare textiel aan leasingwasserijen tegen aantrekkelijke prijzen.