Het is zeker geen hype en het is ook zeker geen “hoog over/voor de bühne” term! Sustainable Procurement is met aankomende uitdagingen als wetgeving CSRD en IMVO een must geworden voor iedere organisatie om toekomstbestendig in te kopen en ondernemen. Het Nederlandse bedrijfsleven geeft totaal jaarlijks voor meer dan € 400 miljard uit aan producten en diensten, de Nederlandse overheid ruim € 85 miljard. Inkooporganisaties hebben daarmee veel invloed om via het zakendoen met internationale ketens bij te dragen aan duurzame doelen of aan mondiale doelen, zoals de Sustainable Development Goals (SDG’s). Reden genoeg dus om hiermee concreet aan de slag te gaan maar dan wel graag op een eenduidige, juiste en verifieerbare manier! 

De kracht van de SDG’s

In de 17 Sustainable Development Goals (SDG’s, of Duurzame Ontwikkelingsdoelen) komt voor mij de wereld van duurzame inkoop mooi samen. De rode draad bij de SDG’s zit ‘m in de samenhang, dat is bij Inkoop niet anders. Door verantwoord met grondstoffen en werkomstandigheden om te gaan heb je een positieve invloed op alle SDG’s. Want als je een circulair product inkoopt dat door kinderhandjes gemaakt is, schiet dat natuurlijk niet op. Daarom zit de kracht voor mij in de samenwerking tussen de SDG’s en inkooporganisaties. En dat gaan we nu met een manifest ook zeker doen, hoe mooi is dat!

Teken het Manifest Sustainable Procurement!

Door met elkaar de krachten te bundelen en het Manifest Sustainable Procurement te ondertekenen gaan we opschalen en versnellen! De ondertekenaars van dit Manifest inspireren elkaar met SDG-inkoopactieplannen, delen hun best practices en monitoren/meten de behaalde prestaties. Op 8 juni is de lancering dus zorg dat je erbij bent! De eerste 25 ondertekenaars krijgen een gratis Nevi webtool ISO 20400 training voor 2 personen een daarnaast ook een eigen dashboard via zodat de resultaten inzichtelijk worden.

3 stappen voor een duurzame leveranciersketen

Maar je kunt nu ook alvast beginnen, want weet jij al welke grondstoffen er worden gebruikt in jouw keten, waar ze vandaan komen, hoe ze bewerkt worden en hoe de (werk)omstandigheden zijn bij jouw leveranciers en diens toeleveranciers? Alles begint met inzicht, hiervoor hanteren we bij Sustainable Procurement de stappen ‘tell me, show me and prove me!’

Tell me: begin in ieder geval om je leveranciers te laten vertellen hoe duurzaam ze al zijn op verschillende thema’s zoals circulariteit (SDG12), CO2 reductie (SDG13), gezondheid en veiligheid van personeel (SDG8). 

Show me: als er inzicht is in de duurzaamheid van je leveranciers kun je hen vervolgens vragen of zij de door hen gemaakte claims en aangeleverde informatie met feiten of bewijsmiddelen kunnen onderbouwen. 

Prove me: bij twijfel over de geleverde feiten/bewijsmiddelen of als de belangen (risico’s) voor jouw eigen organisatie wel erg groot zijn, kun je de geleverde ‘bewijsmiddelen’ door een onafhankelijke expert, de zgn. Certificerende instellingen zoals KIWA, Control Union enz. te laten controleren. Dit geeft in ieder geval een grote mate van zekerheid waar zowel inkoopprofessionals als de eindklanten op kunnen bouwen.

Mijn wens voor de toekomst is dat duurzaam inkopen net zo normaal is als nu al bijv. bij kinderspeelgoed kopen dat altijd veilig moet zijn, daar doen we immers ook niet aan concessies. Ik vind het bijvoorbeeld ook een interessante gedachte om inkopers te belonen voor behaalde positieve impact op een of meer SDG’s of hoe kunnen we producten een grondstoffenpaspoort meegeven en dit meten en verbeteren. Maar daarover de volgende keer meer!

Karin van IJsselmuide, Director Sustainable Procurement GSES, Alliantiecoordinator SDG 12 duurzame consumptie en – productie, Eigenaar trainings- en adviesbureau Karinijss