Op dinsdagmiddag 4 maart is het Jongerenakkoord overhandigd aan de Tweede Kamercommissie van Klimaat en Groene Groei. Een jongerencoalitie van 28 jongerenorganisaties, onder aanvoering van de Jonge Klimaatbeweging (JKB), spreekt hiermee uit dat zij het cruciaal vinden dat de klimaatdoelen gehaald worden. JKB voorzitter Dieuwertje Wallaart verklaart: “De voorjaarsnota is de laatste kans om onze klimaatdoelen weer op koers te brengen. Met dit akkoord laten we zien dat het kan; het is nu een kwestie van politieke wil.”

Het Jongerenakkoord is een reactie op de Klimaat- en Energieverkenning (KEV) van november 2024, die aangeeft dat de kans dat de klimaatdoelen van 2030 worden gehaald slechts vijf procent is. De JKB organiseerde daarom een Jongerentop in november, waar ruim 100 jongeren samenkwamen om te bespreken welke beleidsmaatregelen nodig zijn om de doelen te halen. Het resultaat is een akkoord met meer dan 40 concrete doorgerekende maatregelen om het klimaatdoel van 2030 (55% CO2 reductie) te bereiken. Daarvoor is volgens het PBL een totale reductie van 24 Mton CO2-uitstoot nodig. Het akkoord werd met enthousiasme ontvangen door de kamercommissie bij de overhandiging. “Met dit akkoord laten jongeren duidelijk horen dat ze werk willen maken van de klimaatdoelen en dat zij de eerste duurzame generatie willen worden”, aldus Ilana Rooderkerk van D66.

Bij de overhandiging waren ook jongerenorganisaties aanwezig die mee hebben geschreven aan het akkoord. In totaal hebben 28 jongerenorganisaties het akkoord ondertekend, waaronder jongeren van vakbonden en bedrijven, klimaatorganisaties, en jongerenpartijen zoals JSC (NSC), CDJA (CDA), en de Jonge Democraten (D66). Op de website van het Jongerenakkoord hebben in 1 dag al 300 mensen het akkoord ondersteund.

De JKB hoopt dat het akkoord de kamercommissie en de minister handvatten biedt voor aanvullend klimaatbeleid in aanloop naar de voorjaarsnota. Wallaart: “Als een diverse groep jongeren het eens kan worden over deze maatregelen, dan moeten politici dat ook kunnen. Er moeten nu keuzes worden gemaakt voor de toekomst.”

Op dinsdag 11 maart vindt in de Tweede Kamer een plenair debat plaats over de KEV. Dieuwertje Wallaart: “Het Jongerenakkoord stopt hier niet. De politiek moet hier nu werk van gaan maken. Daarom zullen we bij dit debat prominent aanwezig zijn. Het doel is om het huidige kabinet zich aan de eigen klimaatbeloftes te houden”.