Het Earth Charter-document is een leidraad om een rechtvaardige, duurzame en vreedzame toekomst

te creëren voor de huidige jeugd en volgende generaties. Het is samengesteld na een wereldwijde consultatie van duizenden individuen (leken en deskundigen) en honderden organisaties. Het werd, in aanwezigheid van Koningin Beatrix, in juni 2000 in het Vredespaleis in Den Haag gelanceerd. Vanwege de grote betrokkenheid van het Nederlandse koningshuis bij het Handvest en bij duurzame ontwikkeling staat het evenement mede in het teken van het Zilveren Regeringsjubileum.

Tijdens de bijeenkomst in Amsterdam zullen de praktijk en de toekomst van het Earth Charter aan de orde komen in werkgroepen, presentaties en culturele manifestaties. Onder anderen de volgende Earth Charter-commissarissen zullen het congres bijwonen: Yolanda Kakabadse, voorzitter van de Fundación Futuro Latinoamericano, voormalig Sovjet-president Michael Gorbatsjov, auteur, professor en filantroop Steven Rockefeller, de Jordaanse Prinses Basma Bint Talal, oprichter van o.a. het Hashemite Fonds voor Menselijke Ontwikkeling en Erna Witoelar, VN-ambassadeur voor de Millenniumdoelen in Azië en de Pacific. Jongeren uit de hele wereld zullen aanwezig zijn om de stem van de toekomst te vertegenwoordigen.

Ark van Hoop
De symbolische bewaarplaats voor het Handvest is de Ark van Hoop. Deze esdoornhouten kist, vanaf de zomer te zien in het KIT Tropenmuseum in Amsterdam, is beschilderd met religieuze en profane symbolen, planten, dieren en kinderen. Een op handgemaakt papyrus geschreven kopie van het Handvest wordt in de ark bewaard, samen met door kunstenaars en kinderen vervaardigde boeken met getekende en geschreven impressies van een betere wereld. Ook Nederlandse kinderen zijn via een nationale tekenwedstrijd in de tijdschriften ‘samsam’ en ‘Kidsweek’ opgeroepen tekeningen over een leefbare aarde in te sturen.

Boek en prijs over Vijf Jaar Earth Charter
In het Earth Charter zijn gemeenschappelijke waarden en principes geformuleerd. Deze vormen tevens de rode draad in een ter gelegenheid van het eerste lustrum te verschijnen uitgave: ‘Het Earth Charter in actie: naar een duurzame wereld.’ Bekende en minder bekende wereldburgers, onder wie Michael Gorbatsjov, bevrijdingstheoloog Leonardo Boff, zangeres en activiste Mercedes Sosa, speciaal VN-adviseur Maurice Strong, chimpanseeonderzoeker Jane Goodall en rabbijn Awraham Soetendorp, schrijven over hetgeen het Earth Charter in vijf jaar heeft bereikt. Voor het voorwoord tekende Wangari Maathai, winnares van de Nobelprijs voor de Vrede 2004. Het boek verschijnt in het Engels, Spaans en Nederlands bij KIT Publishers.

Tijdens het evenement wordt ook de eerste Earth Charter Award uitgereikt. Deze prijs wordt toegekend aan een persoon of organisatie die bijzonder succesvol is geweest in het uitwerken van het Handvest op lokaal of nationaal niveau.

Genodigden
De bijeenkomst is uitsluitend toegankelijk voor genodigden. Er worden circa 350 deelnemers verwacht. Daarvan zal een substantieel deel bestaan uit jongeren die betrokken zijn bij het Earth Charter Youth Initiative. Verder zullen vele maatschappelijke organisaties alsmede Nederlandse gemeenten vertegenwoordigd zijn.