In lijn met haar Mission Zero en de ambitie om een herstellende bijdrage te leveren aan milieu en maatschappij, kondigt Interface uit Scherpenzeel, wereldwijd marktleider op het gebied van modulaire vloerbedekking, vandaag haar partnerschap met Plastic Whale aan. Doel van de samenwerking is het tegengaan van de plastic soep in binnen- en buitenwateren en het versterken van de kennis en bewustwording over dit onderwerp bij publiek en bedrijfsleven.

De nieuwe samenwerking sluit nauw aan bij Interface’s bestaande programma, Net-Works, een inclusief business model dat samen met de Zoological Society of London (ZSL) is opgezet in 2012. Het programma heeft tot doel om de oceanen te ontdoen van afgedankte visnetten en om aandacht te vragen voor de schadelijke impact van de plastic soep op het leven in het water. Vandaag de dag is er met dit programma al meer dan 80 duizend kilo aan netten ingezameld en gerecycled tot prachtige tapijttegels. Dankzij het partnerschap met Plastic Whale wil Interface nu ook een bijdrage leveren aan het tegengaan van de plastic soep in de rivieren en andere binnenwateren.

De eerste stap van Plastic Whale op weg naar schone binnenwateren is om een deel van de 5,25 triljoen kunststofdeeltjes die op aarde in het water rondzwerven te recyclen tot een vloot boten waarmee gevist kan worden op kunststof.

Om dit te steunen heeft Interface, samen met Plastic Whale, haar eigen unieke boot ontworpen en gebouwd. De boot is gemaakt van bijna 7000 van de ruim 50.000 PET-flessen die tot nu toe zijn opgevist uit de Amsterdamse grachten en zal dagelijks worden ingezet om meer kunststof uit het water te vissen en aandacht te vragen voor de desastreuze effecten van de plastic soep in onze wateren.

Rob Boogaard, CEO van Interface EMEA: “de plastic flessen die drijven op de grachten van Amsterdam en de visnetten die de uitgestrekte kust en stranden van de afgelegen vissersgemeenschappen in de Filipijnen vervuilen zijn slechts twee van de vele voorbeelden die bewijzen dat de plastic soep een bedreiging is van wereldformaat. Met ons succesvolle en snelgroeiende Net-Works programma laten we zien dat we vastbesloten zijn om deze uitdaging aan te gaan. Onze samenwerking met Plastic Whale onderstreept dit nogmaals en moedigt hopelijk anderen aan om mee te helpen om de wateren in de wereld schoon te maken. Daarmee slaan we een dubbelslag: we kunnen waardevolle producten maken van de plastic soep en tegelijkertijd het eco-systeem in de zee veiligstellen.”

Marius Smit, oprichter van Plastic Whale voegt daar aan toe: “Het succes van Plastic Whale is te danken aan de betrokkenheid van steeds meer individuen en organisaties. Daarom zijn wij ook zo trots op het partnerschap met Interface, een wereldwijd bedrijf dat zich net als ons ondubbelzinnig inzet om de plastic soep aan te pakken. Door onze samenwerking hopen wij nog meer mensen te bereiken en overal ter wereld van plastic afval boten te bouwen.”

Interface kondigt het partnerschap aan tijdens PolyTalk in Brussel. Dit congres vindt plaats op 16 en 17 maart en richt zich dit jaar op het aanpakken van de plastic soep. Rob Boogaard zal de samenwerking aankondigen tijdens de presentatie ‘Mission Zero: From waste to products.’

Lees meer over het Plastic Whale initiatief op: www.plasticwhale.com