Interface, wereldmarktleider in design en productie van modulaire vloerbedekking heeft de prestigieuze European Business Awards for the Environment 2014-2015  gewonnen in de categorie International Business Cooperation. Interface won deze prijs voor haar innovatieve project Net-Works, waarbij afgedankte visnetten worden ingezameld om te recyclen als grondstof voor nieuwe tapijttegels.

De jury prijst de manier waarop Interface zich inzet voor het milieu. ‘Interface houdt in haar productieproces niet alleen rekening met behoeften van haar klanten, maar ook met de vraag hoe het milieu zo min mogelijk kan worden belast. Met Net-Works wordt een grote bijdrage geleverd aan het oplossen van het groeiende milieuprobleem van afgedankte visnetten. En daarnaast levert Interface met Net-Works een bijdrage aan het terugdringen van het armoedeprobleem in de wereld’, aldus de jury.

Geanne van Arkel, manager duurzame ontwikkeling bij Interface: ‘We zijn trots op de erkenning van de Europese Commissie voor ons Net-Works project. Sinds de lancering in 2012 hebben we hiermee bijna 41.000 kilo aan afgedankte visnetten ingezameld. Hiermee hebben ca. 4.500 Filipijnse dorpsbewoners een aanvullend inkomen kunnen verdienen dat gelijkstaat aan 84.000 maaltijden. Vanaf januari 2015 zullen we Net-Works uitbreiden naar Kameroen. Het winnen van de International Business Cooperation Award is een mooie erkenning van onze inzet voor het creëren van een duurzaam en herstellend bedrijfsmodel, en motiveert ons om Net-Works nog verder uit te breiden.’

Karmenu Vella, Eurocommissaris Milieu, Maritieme Zaken en Visserij: ‘Om de Europese economie te versterken, moeten bedrijven ernaar streven duurzame innovaties centraal te stellen in hun bedrijfsmodel. Interface is een uitstekend voorbeeld van een bedrijf die dit succesvol doet. Samen met de andere winnaars laat Interface zien dat het milieu en financieel succes hand in hand kunnen gaan.’

Over de European Business Awards

De European Business Awards for the Environment zijn een erkenning voor hedendaagse pioniers die duurzame innovatie bevorderen. De verkiezing is in 1987 opgericht door het Europese Directoraat-generaal Milieu. De awards worden elke twee jaar uitgereikt en zijn een beloning voor Europese bedrijven die succesvolle innovatie, economische haalbaarheid en zorg voor het milieu combineren. Er zijn vijf categorieën (management, producten, processen, internationale samenwerking en biodiversiteit). De European Business Awards for the Environment zijn de Europese tegenhangers van de Nederlandse Koning Willem 1 Prijs, waar Interface eerder dit jaar ook voor genomineerd was. Dankzij deze nominatie werd Interface geselecteerd als Nederlandse inzending voor de categorie International Business Cooperation. Meer informatie over is te vinden op: http://ec.europa.eu/environment/awards/.