In 1994, na het lezen van “The Ecology of Commerce’ van Paul Hawken, realiseerde Anderson zich dat de wijze waarop zijn bedrijf handelde, de ’take, make, waste’ cyclus van het produceren van goederen, fundamenteel fout was. Anderson en zijn Interface begonnen aan een “mid-course correction,” die het business model van Interface zo inrichtte dat bij elke beslissing de milieu-impact in overweging wordt genomen. Hiermee is Interface een industriële pionier.

Lindsey Parnell, CEO en President van InterfaceFLOR, zegt over deze mijlpaal ’15 jaar geleden was Interface één van de eerste bedrijven die concrete doelen durfde te stellen voor duurzaamheid. Mission Zero ligt ten grondslag aan elke beslissing die bij InterfaceFLOR wordt genomen. Mijn overtuiging is dat deze holistische benadering de enige manier is geweest waarop we werkelijk vooruitgang hebben kunnen boeken op het gebied van duurzaamheid. We hebben nog een lange weg te gaan om ons doel in 2020 te bereiken. Daarom blijft onze prioriteit te innoveren in onze producten, processen en diensten”.

Interface is nu halverwege richting Mission Zero en heeft belangrijke vooruitgang geboekt richting 2020. Deze Mission Zero-strategie leidde onder andere tot een CO2- reductie van 82% en een kostenbesparing van $ 372 miljoen. Het totale energieverbruik nam af met 45% en in haar Europese productieproces gebruikt InterfaceFLOR 100% groene elektriciteit.

Interface blijft de grenzen opzoeken van duurzaam produceren. Recentelijk zijn er twee technologische vernieuwingen doorgevoerd die wederom afval sterk reduceren; de ultrasonic cutting machine, gebaseerd op NASA technologie, zal afval in het productieproces met honderden tonnen reduceren. Ook is Cool Green ontwikkeld, een systeem waarbij het mogelijk wordt om tapijtafval te hergebruiken in nieuwe producten. Dit is een primeur.

Interface heeft vele design en innovatieprijzen gewonnen voor haar producten en processen. Verder wordt Interface erkend als pionier in duurzaam ondernemen en is nummer 1 in het Globescan onderzoek onder duurzaamheids experts wereldwijd.