In 2025 is minimaal 33% van de gerechten in Sodexo bedrijfsrestaurants volledig plantaardig. Dat is een van de kortetermijndoelen van Sodexo die onderdeel uitmaken van het internationale doel om in 2040 volledig klimaatneutraal te zijn. Sodexo heeft zich als eerste food en facility service bedrijf ter wereld gecommitteerd aan een NetZero doelstelling in 2040. 

Klimaatneutraal worden vraagt om grote inspanningen op allerlei gebieden van het food en facility service bedrijf en dan vooral op de klantlocaties waar ze actief zijn. Want 98% van de CO2 uitstoot van Sodexo (totaal 51,1k ton CO2e) in Nederland is gekoppeld aan de activiteiten die daar plaatsvinden. De inkoop van voedingsmiddelen (23,2kt) en het energieverbruik van de Sodexo dienstverlening op de klantlocaties (19,0kt) hebben de hoogste CO2-uitstoot.

Cunera Vlaar, CEO Sodexo Nederland: “We waren de route naar NetZero al ingeslagen, waardoor we in 2025 onze uitstoot al met 34% gereduceerd zullen hebben. Maar we gaan versnellen. We doen dit door te kiezen voor producten die van grond tot mond een lage uitstoot hebben, nieuwe plantaardige gerechten op de menukaart te zetten die passen bij de eiwittransmissie, het tegengaan van voedselverspilling en klanten begeleiden in het energiezuiniger maken én efficiënter gebruiken van hun kantoren. We werken intensief samen met onze klanten en andere stakeholders, want alleen samen gaan we deze doelstelling halen. Een goed voorbeeld is de campagne ‘Aardig Eten’ van WNF-NL die momenteel loopt in ruim 100 bedrijfsrestaurants bij onze klanten. Met deze samenwerking bereiden en serveren we lekkere én verantwoorde gerechten, die minder impact hebben op natuur en klimaatverandering.”

Energiearm bereiden en slimme weegschalen

Aanzienlijke slagen zijn te maken met energiearme bereidingswijzen, het gebruik van hernieuwbare energie te stimuleren en elektrische apparaten te vervangen om energieverbruik in keukens te verminderen.  En dankzij het WasteWatch programma is met behulp van slimme weegschalen de voedselverspilling al met ruim 30% teruggedrongen. In 2025 wil Sodexo Nederland 50% minder voedselverspilling realiseren.

Teriyaki Burger topfavoriet CO2-neutraal gerecht

Het aandeel plantaardige gerechten op het menu in de bedrijfsrestaurants van Sodexo in Nederland wordt de laatste jaren al steeds groter. In 2025 zal dat aandeel dus 33% zijn. Dé topfavoriet is momenteel de Teriyaki Burger. Het is een van de CO2-neutrale recepten die Sodexo samen met Quorn ontwikkelde met een focus op seizoensgebondenheid en lokaliteit.

Better Tomorrow Update

Vandaag publiceert Sodexo de Better Tommorow Update 2024 die, naast de duurzame ambities van Sodexo in Nederland én wereldwijd, boordevol staat met duurzame en sociale initiatieven om dat waar te maken.

In Nederland verzorgt Sodexo met circa 2.200 medewerkers het volledige scala aan food & facility managementdiensten voor het bedrijfsleven, industrie, overheidsdiensten, ziekenhuizen en offshore-installaties. Van catering, receptie, onderhoud en schoonmaak tot aan integraal facility management.

Foto: Cunera Vlaar