IKEA stopt met verkoop niet-oplaadbare alkaline batterijen

Bron
IKEA

IKEA stopt vanaf oktober 2021 wereldwijd met de verkoop van alle niet-oplaadbare alkaline batterijen. Het Zweedse woonwarenhuis wil mensen inspireren om een duurzamer leven thuis te leiden – en wil het maken van keuzes op dat gebied een stuk eenvoudiger maken. Door niet-oplaadbare batterijen uit de winkel te halen en de oplaadbare variant aan te prijzen, hoopt IKEA consumenten te laten kiezen voor de oplaadbare variant. Hiermee besparen consumenten op termijn geld én verminderen zij het afval thuis – daarmee daalt de impact op het milieu.

Verschillende studies laten zien dat de impact van alkaline batterijen op het milieu groter is dan die van nikkel-metaalhydride (NiMH) oplaadbare batterijen wanneer deze worden gebruikt in huishoudelijke apparaten die een hoog energieverbruik hebben en die vaak moeten worden opgeladen – zoals speelgoed, zaklampen of camera’s.

Minder impact

Al na tien keer laden met oplaadbare NiHM-batterijen, zoals de LADDA batterijen van IKEA, is de uitstoot van broeikasgassen minder dan wanneer je alkaline batterijen zou gebruiken voor dezelfde hoeveelheid energie. Als je de batterijen vijftig keer hebt opgeladen, is de algehele impact op het milieu gelijk of zelfs minder dan wanneer je alkaline batterijen zou gebruiken.*

Grote potentie

Afgelopen jaar verkocht IKEA wereldwijd zo’n 300 miljoen alkaline batterijen. Berekeningen laten zien dat als alle IKEA klanten – hypothetisch – zouden overstappen van ALKALISK alkaline batterijen naar de oplaadbare LADDA batterijen, en deze zouden gebruiken voor apparaten met een hoog energieverbruik en vijftig keer zouden opladen, de wereldwijde afvalvermindering ongeveer 5.000 ton op jaarbasis zou zijn. Aangezien een LADDA batterij zo’n 500 keer kan worden opgeladen, is de potentie voor afvalvermindering enorm.

CEO van IKEA Nederland, Paul de Jong: “Het stoppen met de verkoop van niet-oplaadbare alkalinebatterijen is een belangrijke stap voor IKEA in het behalen van onze doelstelling om in 2030 volledig circulair te zijn en onze ecologische voetafdruk naar nul te brengen. Eerder besloot IKEA al alleen nog led-verlichting te verkopen en te stoppen met het gebruik van wegwerpplastic in al onze restaurants.

Het gaat om het wereldwijd uit het assortiment halen van de ALKALISK reeks van alkaline batterijen. De lithium knoopcelbatterijen PLATTBOJ zijn voorlopig nog wel te koop, omdat dit type batterij nodig is voor sommige toepassingen in het assortiment. IKEA zoekt voortdurend naar nieuwe oplossingen om het assortiment te vernieuwen en te verbeteren.

Share Button