Mogelijk als eerste wetenschapper in Nederland houdt Jan Jonker een verantwoordingsrede. Op vrijdag 13 november kijkt de hoogleraar Duurzaam ondernemen aan de Radboud Universiteit terug op vijf jaar hoogleraarschap met een zaal vol mensen uit de maatschappij: van ondernemers tot ex-studenten.

‘Op 1 januari  aanstaande ben ik vijf jaar hoogleraar en in die tijd ben ik twee keer officieel getoetst op mijn wetenschappelijke merites‘, aldus Jan Jonker. Hij vindt dat een goede zaak,  maar omdat zijn functie ook een maatschappelijke kant heeft, wil Jonker ook op een andere manier verantwoording afleggen. 

Verantwoordingsrede

‘Ik wil mij verantwoorden aan de mensen die mij financieren, de belastingbetalers, de burgers, de maatschappij om mij heen. Daarom houd ik een verantwoordingsrede.’ De aula van de universiteit zit vrijdag 13 november bomvol. Meer dan vierhonderd mensen komen af op zijn initiatief, van mensen uit het bedrijfsleven tot ambtenaren, maar ook andere hoogleraren, studenten en ex-studenten. Jonker zal niet alleen terugkijken naar wat hij heeft bereikt, maar ook zijn plannen voor de komende zeven jaar presenteren.

Jonker is niet bang om zich te verantwoorden. ‘Ik heb onder andere populaire boeken geschreven over duurzaamheid, het begrip ‘WEconomy’ geïntroduceerd, en de idee van nieuwe businessmodellen ontwikkeld voor duurzaamheid om maar wat te noemen. Dat is nog niet af.’ Zo ziet Jonker ook zijn rol als hoogleraar:  het opsporen van maatschappelijke vraagstukken rond duurzaamheid, bedenken hoe die kunnen worden aangepakt en het weer verspreiden van kennis.

Goed voorbeeld…

Jonker zou het mooi vinden als andere wetenschappers zijn voorbeeld zouden volgen. ‘Als je diep in mijn hart kijkt vind ik dat iedere nieuw benoemde hoogleraar dit na vijf jaar zou moeten doen. Rechters, artsen en politici moeten immers ook verantwoording afleggen. Maar tja, dat is niet aan mij’

Wilt U deze rede bijwonen?

Dan snel boeken voor de laatste plaatsen op: bit.ly/1ITpSH4

Locatie: Aula Radboud Universiteit, aanvang 15:00 uur precies

Deelname gratis. Wees er snel  bij.