Vanaf gisteren kunnen horeca-klanten van HEINEKEN in de hoofdstad een elektrische vrachtwagen voor de deur verwachten. Deze volledig elektrische 12 tons vrachtwagen van HEINEKEN Groothandel wordt ingezet voor de distributie van het HEINEKEN assortiment in Amsterdam. Het is de eerste van minimaal vier elektrische vrachtwagens die in Amsterdam ingezet gaan worden. Deze transitie past binnen de ambitie van HEINEKEN Nederland om in 2020 voor de horecadistributie in alle grote steden in de Randstad volledig gebruik te maken van 0-emissie transport. 

De aanwezigheid van de elektrische vrachtwagens is onder meer het resultaat van de samenwerking tussen HEINEKEN Nederland en de Gemeente Amsterdam. Beide partijen maken onderdeel uit van het Europees project FREVUE, dat elektrisch vrachtvervoer door de stad stimuleert en onder meer tot doel heeft de luchtkwaliteit te verbeteren. De vrachtwagen, ontwikkeld door GINAF, is dankzij het laadvermogen van 9 ton en een bereik tot 200 km uitermate geschikt voor stedelijke distributie en wordt voor HEINEKEN ingezet door vervoerder Simon Loos.

De Gemeente Amsterdam is enthousiast over het groene rijden van de brouwer in de stad: “Amsterdam loopt wereldwijd voorop in elektrisch vervoer. Dat komt door de inspanningen van heel veel innovatieve mensen in de stad, en door organisaties zoals HEINEKEN, die de eerste stap durven te zetten. En toch staan we nog aan het begin: ook anderen kunnen en moeten nog stappen zetten om transport te verduurzamen. Koplopers laten zien wat kan, en waar het naar toe gaat”, aldus wethouder Abdeluheb Choho van de Gemeente Amsterdam.

“We zijn voortdurend bezig de CO₂-uitstoot door de gehele waardeketen heen te verminderen. De inzet van deze vrachtwagens is weer een stap in de goede richting,” voegt Jeroen Corver, directeur HEINEKEN Groothandel toe. “HEINEKEN en Amsterdam zijn daarnaast al 150 jaar onlosmakelijk met elkaar verbonden. Oprichter Gerard Adriaan Heineken was al zeer betrokken bij het groen houden van de stad; hij hielp onder meer bij de realisatie van het Vondelpark. We zetten dit graag voort en zien het dan ook als onze verantwoordelijkheid om een steentje bij te dragen aan het leefbaar en groen houden van de stad,” aldus Corver.