“De race om het eerste echt groene product is nog steeds niet beslist”, aldus Kim Schoppink, campagneleider giftige stoffen bij Greenpeace. Een aantal elektronica-fabrikanten heeft de milieu-impact van zijn producten verminderd, maar geen enkel product scoort maximaal op alle milieuaspecten.
Het groenste product is de Lenovo L2440x computer-monitor. Bij de TV’s scoort de LC-52GX5 van Sharp het hoogst en bij de mobieltjes de Samsung F268. Nokia’s 6210 is de groenste smartphone en de HP Elitebook 2530P de groenste laptop. De Lenovo ThinkCentre M58 is de groenste PC.

Voor het onderzoek heeft Greenpeace 21 grote producenten van mobieltjes, smartphones, spelcomputers, PC’s en laptops benaderd. Aan hen is gevraagd om vrijwillig te laten weten wat hun drie groenste producten zijn die nu al in de winkel verkocht worden. Vijftien bedrijven leverden informatie aan. Zes producenten waaronder Philips, Nintendo, Microsoft en Apple weigerden mee te werken aan het onderzoek.

“Alle producenten moeten nog harder inzetten op het vergroenen van hun apparaten. Openheid van zaken is daarbij een eerste belangrijke stap. Het is hoopvol om te zien dat veel fabrikanten verbeteringen doorvoerden en gegevens aanleverden over hun groenste producten”, zegt Schoppink. “Greenpeace is teleurgesteld dat juist het Nederlandse Philips weigert mee te werken.”

De zoektocht naar groene elektronica sluit aan op de elektronica-campagne van Greenpeace. Bedrijven moeten gifvrije producten gaan maken die zo min mogelijk broeikasgas-emissie veroorzaken. Bedrijven zijn ook zelf verantwoordelijk voor de inzameling van afgedankte apparaten en moeten deze op een goede manier verwerken.