Voor het eerst is onderzocht hoeveel CO2 er via de vliegvelden van de Schiphol Group wordt uitgestoten. Onderzoeksbureau CE Delft deed dit door alle kerosine die getankt wordt op de luchthavens in kaart te brengen. “De uitstoot van al deze kerosine blijkt bijna net zo hoog als die van alle Nederlandse auto’s bij elkaar. Schiphol is daarmee het grootste tax-free tankstation van Nederland. Er worden miljarden liters kerosine getankt op de vliegvelden. Over deze CO2-uitstoot wordt, net als over vliegtickets, geen belasting betaald,” zegt campagneleider Dewi Zloch van Greenpeace.

Schiphol in rijtje grote vervuilers

Voor Schiphol geldt dat er niet alleen is gekeken naar de uitstoot van de eigen operaties op de landingsbanen en in de terminals. Ook is er door CE Delft gekeken naar verantwoordelijkheid in de luchtvaartketen. Op de vliegvelden van de Schiphol Group worden miljarden liters kerosine getankt. De uitstoot die hiermee gepaard gaat is ruim 13 megaton. Ook de CO2-uitstoot van KLM is onderzocht en komt uit op 8,6 megaton CO2 wereldwijd.

‘Noodlanding voor het klimaat’

Vorig jaar was Greenpeace één van de organisatoren van een landelijk protest tegen de luchtvaart. Nu gaan we door met de ‘Noodlanding voor het klimaat’. Want de uitstoot via de vliegvelden van Schiphol is net zo groot als die van vier kolencentrales. En bijna net zo groot als de uitstoot van alle auto’s in Nederland. De luchtvaart is goed voor 6,5 procent van alle Nederlandse CO2-uitstoot. De komende jaren neemt dit aandeel alleen maar toe. “We wekken straks onze energie op met zon en wind, gaan van het gas af en gaan elektrisch rijden. Ons land wordt steeds groener. Terwijl Schiphol op ramkoers ligt met het klimaat. Ze hebben geen enkel plan om hun aandeel in de klimaatcrisis te lijf te gaan. Laten we dus beginnen door vluchten te schrappen. Want is het echt nodig dat er iedere dag tientallen vluchten naar Londen, Brussel en Parijs gaan?” zegt campagneleider Dewi Zloch van Greenpeace.

Onder de titel ‘Noodlanding voor het klimaat’ zijn er de komende weken door het hele land bijeenkomsten over dit onderwerp. Bijvoorbeeld in Apeldoorn, Utrecht, Haren (GR) en Amstelveen. Tijdens deze bijeenkomsten kan iedereen meedenken en bouwen aan deze campagne.

Rapport CE Delft

Het rapport ‘CO2-emissies van KLM en Schiphol’ is uitgevoerd door CE Delft in opdracht van Greenpeace. Hiermee wordt inzichtelijk gemaakt wat het aandeel is in de klimaatcrisis van deze grote spelers in de Nederlandse luchtvaart. Zo ontstaat voor het eerst een compleet beeld van hun uitstoot. Echter, de werkelijke klimaatschade is nog groter. Hier is alleen naar de CO2-uitstoot gekeken. Maar omdat de vliegtuigen op grote hoogte vliegen en ook andere gassen uitstoten naast CO2, is er ongeveer een verdubbeling van de impact op het klimaat.