Vandaag, tijdens de vierde Green Postal Day, staat bij 18 postbedrijven over de hele wereld een duurzamere economie en samenleving centraal. Ook het afgelopen jaar hebben PostNL en de andere postbedrijven zich ingespannen om de CO2-uitstoot verder te verlagen. PostNL heeft als ambitie om vanaf 2030 geen CO2 meer uit te stoten op de route van sorteercentrum naar bezorgadres. 

PostNL en postbedrijven wereldwijd zetten zich al jaren in voor verduurzaming van bezorging en andere onderdelen van de keten. De internationale postsector vervult sinds 2008 een pioniersrol in de formulering van gezamenlijke streefdoelen voor de reductie van de CO2-uitstoot, door onder andere een eigen sectorsysteem te ontwikkelen voor het meten en bewaken van de CO2 -voetafdruk. PostNL heeft zich via het Sustainability Monitoring and Management System-programma van de International Post Corporation (IPC) gecommitteerd aan een halvering van de jaarlijkse collectieve CO2-uitstoot in 2030.

Aanjager van duurzaamheid

Bij 96% van de Nederlandse huisadressen bezorgt PostNL alles wat door de brievenbus past uitstootvrij, namelijk zoveel mogelijk per fiets of te voet.Voor pakketten geldt dat in 2021 ruim 80 miljoen pakketten uitstootvrij zijn bezorgd door PostNL. Om dat te kunnen doen rijdt 46% van de voertuigen elektrisch of op hernieuwbare brandstoffen zoals HVO100 en Bio-LNG. Het aandeel hernieuwbare brandstoffen is in 2021 dan ook gegroeid naar 35% vergeleken met 8% in 2020. Doordat PostNL als een van de eerste in Nederland op grote schaal met HVO100 is gaan rijden, kan er inmiddels op veel plaatsen in Nederland HVO100 worden getankt. Daardoor kunnen steeds meer vervoerders overstappen op deze schonere brandstof.

Meer informatie over de Green Postal Day en de deelnemende postbedrijven: www.ipc.be/greenpostalday