De afgelopen maand zijn tientallen Nederlandse goudsmeden overgestapt op goed goud. Een nieuwe en gratis manier van registreren trekt deze ondernemers over de streep om voortaan goud te gebruiken dat op eerlijke en duurzame wijze is geproduceerd. Dirk-Jan Koch, speciaal gezant Natuurlijke Hulpbronnen, nam donderdag de eerste ring van een nieuwe lading ‘goed goud’ in ontvangst van de goudsmederij Juffrouw Dubois.

Koch: ‘Dit is een heel belangrijk succes in deze mensenrechtenweek en een uitstekend voorbeeld van hoe hulp en handel elkaar versterken. Maar we zijn er nog lang niet. Ik heb zelf gezien dat er ernstige mensenrechtenschendingen plaatsvinden bij de goudwinning in een land als Congo. Alleen als wij bereid zijn een eerlijke prijs te betalen voor goud, kunnen we tienduizenden, zelfs honderdduizenden, mijnwerkers helpen zichzelf aan de armoede te onttrekken. Dan moet goed goud niet de uitzondering zijn, maar de regel worden. Hier zal ik me de komende jaren, met steun van de Minister Ploumen, hard voor blijven inzetten.’

In de eerste week van november, de Fairtrade Week, lanceerde Stichting Max Havelaar de goudsmid registratietool voor Nederlandse edelsmeden. Stichting Max Havelaar die Fairtrade goud certificeert en Solidaridad dat samen met mijnbouwgemeenschappen en bedrijven werkt aan de ontwikkeling van goed goud, worden al sinds jaar en dag ondersteund door het Ministerie van Buitenlandse Zaken om handelsketens te verduurzamen.