De maakindustrie in Gelderland wordt steeds schoner. De blijkt uit een onderzoek van TNO onder 20 industriebedrijven in Gelderland, waaronder Van Raam in Varsseveld en de Kaak Groep in Terborg. Door nieuwe technieken toe te passen in het productieproces wordt de industrie niet alleen slimmer maar ook schoner. Het onderzoek wordt vanmiddag aangeboden aan staatssecretaris Stientje van Veldhoven tijdens een werkbezoek aan Industriewater Eerbeek.

Gedeputeerde Michiel Scheffer: ‘Gelderland wil de eerste afvalloze provincie van Nederland zijn. Als grootgebruiker van grondstoffen kan de industrie hier de ‘game changer’ in zijn. Door te slim te werken wordt de Gelderse industrie steeds schoner’.

Minder materiaal

Gelderland heeft een bloeiende maakindustrie met veel verborgen kampioenen: innovatieve ‘nichespelers’ die wereldwijd toonaangevend zijn in hun specialisatie. De toepassing van nieuwe technologieën in het productieproces kan de levensduur van producten verlengen en het materiaalgebruik in de productieketen terugdringen.

Slim en Schoon

Het onderzoek van TNO laat zien dat industriebedrijven in Gelderland steeds meer ‘circulair’ handelen en efficiënter omgaan met materialen en grondstoffen. De inzet van ict innovaties, zoals 3D printing en op afstand uitleesbare sensoren spelen hierbij een belangrijke rol. Met deze ‘intelligent assets’ weet de producent op elk moment waar, wanneer en in welke toestand producten zich bevinden. Deze informatie helpt het bedrijf om andere en schonere keuzes te maken voor onderhoud, hergebruik en vervanging.

Proeffabrieken

Het TNO rapport adviseert de industriebedrijven om hun ervaringen met circulaire ‘best practices’ te delen, zoals de inzet van nieuwe sensoriek en nieuwe businessmodellen. Provincie Gelderland wordt opgeroepen de ‘asset sharing’ in de regio te stimuleren. Hiermee maken bedrijven intensiever gebruik van productie-apparatuur door niet zelf machines aan te schaffen, maar machines te delen. Door assessments uit te voeren wordt de impact van circulaire initiatieven op de productieketen in kaart gebracht. Om industriebedrijven  een zetje in de rug te geven trekt de provincie 1 miljoen euro extra uit met de subsidieregeling ‘Slimme schone proeffabrieken’. Bedrijven met nieuwbouw- of uitbreidingsplannen kunnen gebruik maken van deze tenderregeling om hun bedrijf slimmer en schoner in te richten en hun ervaringen te delen met ondernemers.

Landelijke Regiodeal

Provincie Gelderland is één van de koplopers in circulaire economie en steunt meer dan 60 projecten om het gebruik van afval en grondstoffen in de industrie terug te dringen. Maar productieketens stoppen niet bij de grens. Daarom wil Gelderland met andere provincies, brancheorganisaties en koploperregio’s een landelijke regiodeal met het Rijk sluiten om de transitie naar een afvalloze (circulaire) industrie te versnellen. Een initiatief van provincie Gelderland, VNO-NCW Midden, St. KIEMT en de CleanTech Regio.

Industriewater Eerbeek

Gedeputeerde Michiel Scheffer overhandigt het voorstel vanmiddag aan staatssecretaris Stientje van Veldhoven tijdens het werkbezoek aan Industriewater Eerbeek: een initiatief om afvalwater en biogas van 3 papierfabrieken te hergebruiken voor de papierindustrie. Met dit project wordt het gezuiverde water weer ingezet bij één van de fabrieken. Het biogas dat vrijkomt bij het zuiveringsproces moet het aardgas in de fabriek vervangen.