Het Nederlandse modelabel G-Star RAW heeft Relz Black Denim gelanceerd, het meest duurzame materiaal in zijn soort. Gemaakt samen met chemiebedrijf Archroma en kledingfabrikant Artistic Milliners, de stof is gemaakt van biologisch katoen en geverfd met niet-giftige stoffen. De vloeibare kleurstof die wordt gebruikt om de denim zijn intense tint te geven, kan ook uit het afvalwater worden verwijderd, zodat het opnieuw kan worden gebruikt.

Door verschillende stappen uit het traditionele fabricageproces te elimineren, verbruikt de productie van Relz 52% minder water en 65% minder energie dan normaal nodig zou zijn. De productie ervan produceert ook minder CO2-uitstoot dan traditionele stoffen. De duurzame denim is terug te vinden in verschillende kledingstukken die deel uitmaken van de nieuwe wintercollectie van G-Star.

G-Star heeft, samen met zijn partners, de Gold Status-certificering ontvangen van de non-profit Cradle to Cradle Product Innovation Institute voor het creëren van de nieuwe stof. De zwarte denim is ook het eerste textiel in zijn soort dat de eer verdient, die wordt toegekend aan goederen die circulair, veilig en verantwoord zijn geproduceerd.

Amsterdam is een centrum voor milieuvriendelijke mode

Naast G-Star zijn er in Amsterdam veel labels, bedrijven en organisaties die zich richten op duurzame stijl. Tommy Hilfiger, dat zijn Europese hoofdkantoor in de stad heeft, heeft onlangs de lancering aangekondigd van Tommy for Life, een nieuw circulariteitsprogramma waarbij oude kledingstukken worden gerepareerd, gerecycled en omgezet in nieuwe kleding. Het bedrijf werkte ook samen met digitale modepionier The Fabricant om zijn samples te vervangen door virtuele creaties.

In oktober heeft de gemeente Amsterdam de krachten gebundeld met verschillende organisaties om de ‘Denim Deal’ te ondertekenen, een overeenkomst gericht op de duurzame productie van denim. De Nederlandse hoofdstad is ook de bakermat van baanbrekende nieuwe ontwikkelingen dankzij Fashion for Good, dat een museum exploiteert dat zich toelegt op duurzame stijl en een innovatieplatform dat jonge startups helpt.