Forbo bouwt duurzaamste fabriek ter wereld voor homogeen vinyl

Sphera is de eerste vloer die uit de ultramoderne nieuwe Forbo-fabriek in Coevorden rolt en is ontwikkeld in een geavanceerde ‘greenfield’ omgeving. Dat heeft geresulteerd in zeer maatvast homogeen vinyl van hoge en consistente kwaliteit, zonder richting (dit betekent dat de vloer in elke richting geïnstalleerd kan worden, red.). Sphera is daarnaast 100 procent ftalaatvrij. De toegepaste zero waste-technologie en het gebruik van groene energie zorgen bovendien voor de meest duurzame productie ter wereld van homogeen vinyl. Er is bewust gekozen veel lichte kleuren in de collectie op te nemen, omdat de bijbehorende hoge lichtreflectiewaarde bijdragen aan een gezond en prettig binnenklimaat.

Ongekend. Zo omschrijft Rianne Dijkslag, product manager project vinyl, de nieuwe fabriek in Coevorden waar Sphera wordt gemaakt, een collectie homogeen (of eenlaags) vinyl van Forbo Flooring met een lage indrukgevoeligheid (zware dingen zoals een kast laten dus geen deuk achter in de vloer, red.). Zo wordt er bijna zonder afval te veroorzaken, geproduceerd daar waar de overige producenten minimaal 10 procent afval overhouden. Waar Forbo in een keer een vlakke vloer van de juiste dikte produceert, wordt in de oude homogeen fabrieken het vinyl op de juiste dikte geschuurd wat resulteert in 10 tot 15 procent restmateriaal. Het kleine beetje afval dat overblijft in Coevorden wordt gebruikt in de rug van Forbo’s projectvinyl. Ook het feit dat de vloer richtingloos wordt geproduceerd, betekent dat er veel afval bespaard wordt, ditmaal bij de installatie.

Het relaxatieproces, dat nodig is om het product goed te ontspannen zodat het niet langer uitzet en krimpt, is hypermodern en efficiënt. Hete luchtovens vragen minder energie dan de oude systemen die op water gebaseerd zijn. Bijkomend voordeel is dat de temperatuur beter te beheersen is; dit komt de stabiliteit van het product ten goede. Ook het uitharden van de lak gaat anders, beter (de lak is overal even dik zelfs na het aanbrengen van reliëf in het product, red.) en duurzamer dan voorheen. Zo gebruikt Forbo energiebesparende uv-straling in plaats van warmte.

Forbo hoopt binnen een half jaar – net als voor al haar andere producten – ook met een onafhankelijke EPD (Environmental Product Declaration) te komen voor Sphera, met alle gegevens over energieverbruik, afval etc, maar daarvoor moet de fabriek eerst een maand of zes achter elkaar hebben gedraaid

Share Button