FNV dient klacht in tegen oliegigant Chevron over belastingontwijking via Nederland

De FNV dient samen met de vakbondskoepels ITF en PSI een klacht in tegen oliegigant Chevron. Het Amerikaanse bedrijf doet vanuit Nederland massaal aan belastingontwijking door middel van brievenbusfirma’s. Chevron houdt zich hiermee niet aan de richtlijnen over transparantie en belastingen van de OESO (De Organisatie voor Economische Samenwerking en Ontwikkeling). De klacht is ingediend bij het Nationaal Contactpunt van de OESO in Den Haag.

Coen van der Veer, bestuur FNV: ‘Met deze klacht willen we bereiken dat ook Chevron voortaan netjes belasting gaat betalen. In de hele wereld moeten nu de belastingen voor werknemers omhoog, omdat multinationals alles doen om maar niet mee te hoeven betalen aan de samenleving.’

Chevron is een oliemaatschappij uit Californië en onder andere eigenaar van Texaco. Het bedrijf heeft een jaaromzet van ruim 140 miljard dollar en doet er alles aan om zijn belastingpraktijken zoveel mogelijk te verdoezelen. Initiatieven vanuit het bedrijfsleven voor meer transparantie worden door Chevron actief tegengewerkt.

Om belastingafdrachten te voorkomen, zet Chevron vooral Nederlandse dochters in. Hiervoor gebruikt het bedrijf 34 klassieke brievenbusfirma’s, zonder personeel of kantoor.

De meeste hiervan zijn of waren verbonden met Curaçao International Trust Company. Dit is een van de grootste trustmaatschappijen in de wereld.

OESO-richtlijnen

De Nederlandse brievenbusmaatschappijen zijn betrokken bij werkzaamheden in onder meer Nigeria, Argentinië en Venezuela. Hierbij schendt Chevron de OESO-richtlijnen.

Dit zijn richtlijnen om economische samenwerking en ontwikkeling makkelijker te maken. Chevron schendt twee richtlijnen, namelijk die van openbaarmaking en belastingheffing. Zo zijn er geen openbaarmakingen, zoals jaarverslagen, te vinden van de Nederlandse brievenbusfirma’s.

Dit is de eerste keer dat een zaak rondom belastingontwijking bij het Nationaal Contactpunt wordt ingediend. Coen van der Veer: ‘Als de OESO deze klacht gegrond verklaart, dan opent dat de weg om via de OESO-richtlijnen meer concerns aan te pakken voor belastingontwijking.’

Maatschappelijke voorzieningen

Door belastingontwijking lopen landen veel geld mis, dat regelrecht in de zakken van bedrijf en aandeelhouders verdwijnt. Coen van der Veer: ‘Ook multinationals profiteren van maatschappelijke voorzieningen zoals moderne infrastructuur, goede opleidingen en aantrekkelijke culturele voorzieningen. Het is onaanvaardbaar dat ze zich onttrekken aan de bijbehorende belastingen en daar iedere keer mee wegkomen.’

Ook de politiek moet daar veel scherper op zijn, vindt Van der Veer: ‘Nederland is nu al een belastingparadijs en lokt daarmee uit dat bedrijven nog minder betalen. Belastingontwijking is een ernstig probleem dat in de hele wereld grotere armoede veroorzaakt en publieke diensten zoals onderwijs en gezondheidszorg ondermijnt.’

De klacht wordt ingediend door de FNV, de internationale transportbond ITF en de internationale vakbondskoepel voor publieke diensten PSI, met steun van Friends of the Earth International, de internationale milieukoepel waar ook Milieudefensie bij hoort.

De OESO is een samenwerkingsverband van 36 overwegend welvarende landen die hun sociaal en economisch beleid coördineren en internationaal beleid proberen af te stemmen.

Klacht tegen Chevron

De volledige tekst van de klacht.

Share Button