Komende donderdag (2 juni) is het zo ver, dan vindt de finale plaats van de eerste editie van 2022 van de SDG-Challenge voor universiteiten plaats! Tijdens de SDG-Challenge werken multidisciplinaire en interdisciplinaire studententeams van de 16 verschillende Nederlandse Universiteiten aan een oplossing voor één van de duurzaamheidsvraagstukken van verschillende toonaangevende organisaties. Deze duurzaamheidsvraagstukken zijn gelinkt aan één of meerdere Sustainable Development Goals (SDG’s). De gemotiveerde en toekomstgerichte studenten die dit jaar meededen hebben in de periode april – juni hard aan hun oplossingen gewerkt, die vaak vernieuwend en out-of-the-box zijn.

Twee maanden geleden begon het avontuur met de Kick-off waar de studenten kennis maakten met elkaar en, niet geheel onbelangrijk, de organisatie waaraan zij gekoppeld waren. Tijdens deze sessie beschreef de organisatie hun actuele duurzaamheidsvraagstuk in detail, waarna de studenten de mogelijkheid hadden hier zoveel mogelijk over te weten te komen. In de periode daarna hebben de studenten binnen de teams gebrainstormd om zo veel mogelijk ideeën op papier te krijgen. De interdisciplinaire en multidisciplinaire achtergronden van de studenten komen goed van pas. Hoe creatiever de ideeën, hoe beter!

Tijdens de Sprintdag troffen de studententeams en de organisatie elkaar op het kantoor van de partner waar zij aan gekoppeld zijn. Gedurende deze dag zijn de teams in één dag van uitdaging naar oplossing gegaan, onder begeleiding van de projectmanagers van Soapbox. Dit werd gedaan aan de hand van de SDG-pressure cooker, die Soapbox samen met de Impact Hub heeft ontwikkeld. Tussen de sprintdag en de finale zijn er nog twee online evenementen georganiseerd, namelijk de YesDG-Day en de Speeddates. Tijdens de YesDG-Day is er dieper ingegaan op de SDG’s en kregen de studenten een pitch training van onze partner Impact Hub. De Speeddates gaven de studenten de kans om, naast de organisatie waar zij aan gekoppeld zijn, ook nog met andere organisaties in gesprek te gaan.

Finaledag

Na weken van hard werken is het nu eindelijk tijd voor de Finale in Paleis Soestdijk, één van de negen SDG Houses van Nederland op donderdag 2 juni. Tijdens deze finale presenteren de studententeams hun oplossing in een korte pitch voor de jury, bestaande uit Sandra Pellegrom (Coördinator SDG’s Ministerie van Buitenlandse Zaken), Folkert van der Molen (founder Van der Molen E.I.S.) en Thijs Bentvelzen (Communicatie- en communitymanager SDG Nederland). De jury beoordeeld de pitches op verschillende punten, de oplossing met de grootste impact wint!

Foto bovenaan: de winnaars van een van de voorgaande edities