Op 2 december is het zo ver, dan vindt de finale van de SDG-Challenge 2021.2 plaats! Tijdens de SDG-Challenge werken multidisciplinaire studententeams van 16 verschillende Nederlandse universiteiten aan een oplossing voor één van de duurzaamheidsvraagstukken van toonaangevende organisaties (o.a. Eneco, ANWB, Nationale Postcode Loterij en Rabobank). Deze duurzaamheidsvraagstukken zijn gelinkt aan één of meerdere Sustainable Development Goals, waardoor de oplossingen ook nog eens bijdragen aan het behalen van de SDGs van de Verenigde Naties! De gemotiveerde en toekomstgerichte studenten die dit jaar meededen hebben in de periode september – december hard aan hun oplossingen gewerkt, die vaak vernieuwend en out-of-the-box zijn. 

Twee maanden geleden begon het avontuur met de Kick-off waar de studenten kennis maakten met elkaar en, niet geheel onbelangrijk, de organisatie waaraan zij gekoppeld waren. Tijdens deze sessie beschreef de organisatie hun actuele duurzaamheidsvraagstuk in detail waarna de studenten de mogelijkheid hadden hier zoveel mogelijk over te weten te komen. In de periode daarna hebben de studenten binnen de teams gebrainstormd om zo veel mogelijk ideeën op papier te krijgen. De interdisciplinaire en multidisciplinaire achtergronden van de studenten komen goed van pas. Hoe creatiever de ideeën, hoe beter! 

Tijdens de Sprintdag troffen de studententeams en de organisatie elkaar op het kantoor van de partner waar zij aan gekoppeld zijn. In verband met COVID-19 was het tijdens de vorige editie helaas niet mogelijk om dit fysiek te faciliteren, des te leuker was het dat het voor deze editie wel mogelijk was! Gedurende deze dag zijn de teams in één dag van uitdaging naar oplossing gegaan, onder begeleiding van de projectmanagers van Soapbox. Dit werd gedaan aan de hand van de SDG-pressure cooker, die Soapbox samen met de Impact Hub heeft ontwikkeld. Tussen de sprintdag en de finale zijn er nog twee online events georganiseerd, namelijk de YesDG-Day en de speeddates. Tijdens de YesDG-Day was onze kennispartner SDG Nederland te gast om meer te delen over het belang van de SDGs en kregen de studenten een pitch training verzorgt door Impact Hub. 

Na weken van hard werken is het nu eindelijk tijd voor de Finale in Paleis Soestdijk, één van de SDG-houses van Nederland. Tijdens de finale presenteren de studententeams hun oplossing in een korte pitch voor de jury, bestaande uit Sandra Pellegrom (Ministerie van Buitenlandse Zaken), Folkert van der Molen (Van der Molen E.I.S.), Tom Emmelkamp (EY) en Manon Klein (Impact Hub). De jury beoordeeld de pitches op verschillende punten, de oplossing met de grootste impact wint! 

Ben jij ook zo benieuwd naar de oplossingen van de studententeams? Dan hebben wij goed nieuws!!! De finale is te volgen door middel van een livestream via onze website: https://university.sdg-challenge.com/