Op donderdag 4 juni a.s. viert Fair Trade Original haar jubileum in de Van Nelle Ontwerpfabriek in Rotterdam. Presentator Matthijs van Nieuwkerk en Mike Jansen, directeur van Fair Trade Original, gaan in gesprek met diverse prominente gasten, waaronder vertegenwoordigers van Albert Heijn, Jumbo, Landelijke Vereniging van Wereldwinkels, Stichting Max Havelaar, Ministerie van Buitenlandse Zaken, ICCO en handelspartners uit Tanzania en Peru.

Het eerste exemplaar van het jubileumboek Since 1959 zal officieel worden overhandigd aan mevrouw E. Meijs, weduwe van de in 1984 overleden oprichter Paul Meijs, en aan mede-oprichter mevrouw E. Wolak. Topkok Ramon Beuk presenteert Wat van Fair komt., zijn nieuwste kookboek waarvoor hij op reis is geweest met Fair Trade Original en diverse producenten van fairtrade levensmiddelen heeft bezocht.

Pionier in duurzaam economisch handelen

De consument weet niet beter of eerlijke handel is van alle tijden, maar niets is minder waar.

Ã?? Een succesvolle inzamelingsactie voor melkpoeder voor ondervoede kinderen op Sicilië werd in 1959 de voedingsbodem voor de oprichting van Fair Trade Original, toen onder de naam stichting Steun Onderontwikkelde Streken (S.O.S.).

Ã?? In 1967 startte de stichting officieel met het concept eerlijke handel door middel van de import en verkoop van houten beeldjes uit Haïti.

Ã?? Als grondlegger van eerlijke handel in Nederland verspreidde de stichting haar concept over Europa; ze richtte dochters op in Duitsland, Zwitserland en Oostenrijk die later zelfstandig werden.

Ã?? In 1973 startte Fair Trade Original als eerste met de import van eerlijke koffie uit Guatemala. Daarna introduceerde de organisatie chocolade, rietsuiker en vele andere levensmiddelen op de Nederlandse markt.

Ã?? In 1988 werd het Max Havelaar keurmerk opgericht. Het keurmerkreglement was grotendeels gebaseerd op de handelsprincipes die Fair Trade Original in die tijd hanteerde. Anno 2009 is Fair Trade Original de leverancier met het meest brede assortiment Max Havelaar gecertificeerde producten in Nederland.

Ã?? Fair Trade Original is aanvankelijk de eerste en enige leverancier van de Wereldwinkels voor levensmiddelen en woonaccessoires. Later ontwikkelt ze een eigen franchiseformule met winkels op A-locaties in de grote steden (Fair Trade Shops).

Ã?? Met haar actieve lobby en campagnes voor goede arbeidsomstandigheden en tegen kinderarbeid heeft Fair Trade Original maatschappelijk verantwoord ondernemen in de jaren ’90 mede op de agenda gezet.

Ã?? Fair Trade Original heeft een systematische aanpak ontwikkeld voor versterking en monitoring van handelspartners in ontwikkelingslanden. Op deze wijze heeft de organisatie in de loop der jaren talloze handelspartners toegang geboden tot de internationale handel.

Ã?? Fair Trade Original was in 2006 de eerste organisatie die met een breed assortiment fairtrade levensmiddelen toetrad tot de supermarkt en daarmee het grote publiek bereikte.

Over Fair Trade Original

Fair Trade Original, gevestigd in Culemborg, importeert levensmiddelen en woon- en modeaccessoires van 60 handelspartners uit 30 ontwikkelingslanden in Afrika, Azië en Latijns-Amerika en verkoopt deze op de Nederlandse markt. De organisatie werkt vanuit de visie dat handel een motor is voor ontwikkeling. In 2008 realiseerde Fair Trade Original met circa 50 medewerkers een netto resultaat van € 1,5 miljoen op een omzet van € 15,3 miljoen. Onlangs riep het zakenblad Incompany Fair Trade Original uit tot het bedrijf met de beste reputatie van Nederland. Dat is de uitkomst van het Incompany 500-onderzoek onder bijna 5.000 zakelijke beslissers naar de aantrekkingskracht en reputatie van Nederlandse bedrijven en organisaties.