Sojateelt is de grootste bron van ontbossing in Zuid-Amerika, blijkt uit een onderzoek van de Europese Commissie dat de impact van Europese consumptie op ontbossing in kaart bracht. Vooral de EU importeert veel van deze soja, om te verwerken in veevoer. 

In het rapport dat deze week is gepubliceerd wordt gekeken naar de ontbossing in de periode van 1990 tot en met 2008. In Argentinië is 75 procent van de 3,4 miljoen hectare ontbossing wegens akkerbouw veroorzaakt door uitbreiding van sojaplantages. In Paraguay is dit 1,6 miljoen in dezelfde periode, waarvan zestig procent komt door sojateelt. Milieudefensie voert een campagne voor het gebruik van in Europa geteeld veevoer. 

Elias Diaz Peña loopt als coördinator van Friends of the Earth Paraguay voorop in de strijd tegen de grootschalige sojateelt in zijn land. Om plaats te maken voor de oprukkende sojaplantages wordt bos gekapt en worden lokale boeren van hun land verdreven. Elias Diaz Peña is op 9 en 10 juli in Nederland en beschikbaar voor interviews. 

Elias Diaz Peña is in Nederland voor de campagne van Milieudefensie voor zuivelproducten die zonder Zuid-Amerikaanse soja tot stand komen. Door veevoergewassen in Europa te telen vermindert de druk door sojaplantages op natuur in landen als Paraguay en Argentinië.