Als het aan het Europees Parlement ligt, komt geen palmolie meer op de Europese markt waar tropisch regenwoud voor is omgekapt. Europarlementariër Bas Eickhout is tevreden met het dinsdag aangenomen rapport: “Langzaam maar zeker worden de geesten rijp voor het idee dat de EU haar handelsmacht kan gebruiken om misstanden in de wereld tegen te gaan. Hoog tijd.”

Eickhout: “Palmolie is enorm veelzijdig, zo zit het in koekjes, cosmetica, veevoer en wordt er zelf biodiesel van gemaakt. We gebruiken enorme hoeveelheden palmolie terwijl regenwoud verdwijnt, diersoorten uitsterven en mensenrechten worden geschonden. De huidige situatie is onhoudbaar. Alleen palmolie die bewezen duurzaam geproduceerd is, zou voortaan in Europa verkocht mogen worden.”

Het rapport bevat een lijst met minimale duurzaamheidscriteria. Zo mag het verbouwen van de palmolie niet hebben bijgedragen aan ecosysteemdegradatie of landroof en moet er aan standaarden worden voldaan die veiligheid en welzijn van werknemers beschermen. Het Europees Parlement wil die criteria laten gelden voor alle palmolie die de EU binnenkomt, ook als het al verwerkt is in producten.

Daarnaast moeten de criteria gelinkt worden aan een wettelijk verplicht certificeringssysteem. Eickhout: “Geen certificaat moet geen toegang tot de Europese markt gaan betekenen.”

De EU is een van de machtigste handelsspelers ter wereld. Als het aan GroenLinks ligt gaat de EU die handelsmacht gebruiken om mensenrechtenschendingen en milieuvervuiling door bedrijven wereldwijd tegen te gaan. Eickhout: “Het Europees Parlement geeft nu aan die macht in ieder geval te willen gebruiken om de schandalige praktijken rondom palmolie aan te pakken. Een eerste stap.”

Het Europarlement heeft helaas geen recht van initiatief. “Dit breed gedragen rapport is echter een duidelijk signaal naar de Europese Commissie dat het tijd is om de handen uit de mouwen te steken en met een wetsvoorstel te komen,” stelt Eickhout.