Het Nederlandse bedrijf Tradin Organic, de wereldwijde leverancier van biologische merken en detailhandelaren, heeft een door de EU gesteund project van 2,5 miljoen euro opgestart om zijn duurzame cacaoproject in Sierra Leone op te schalen. De komende drie jaar zal het bedrijf samen met het consortium van partners werken aan het voorkomen van ontbossing en het verbeteren van het levensonderhoud van cacaoboeren door de verdere opbouw van regeneratieve agroforestry systemen.

Tradin Organic heeft wereldwijd 500 mensen in dienst en beheert meerdere fabrieken, waaronder een cacao verwerkingsfabriek. In Sierra Leone werkt een team van 60 mensen nauw samen met lokale partners en internationale deskundigen om technische bijstand te verlenen aan meer dan 30.000 boeren. Tradin heeft steun ontvangen van de RVO FBK en FVO fondsen en verschillende klanten zoals Navitas Organics en Herza Schokolade.

De afgelopen jaren maakten deze partnerschappen een Agroforestry Project mogelijk met Ecotop en een Child Protection Program met Child Fund. Deze twee projecten worden nu samengevoegd, en een subsidie van 1,85 miljoen euro van de delegatie van de Europese Unie in Sierra Leone stelt het consortium in staat zijn werkzaamheden en impact te vergroten.

“Hoewel niet altijd zichtbaar voor de consument, spelen cacaoproducenten zoals Tradin een cruciale rol bij het garanderen dat chocoladeproducten in de schappen eerlijk en duurzaam worden gemaakt. De meeste merken hebben geen directe toegang tot boeren en vertrouwen op partners zoals wij om de beste cacaobonen te verkrijgen op een manier die een positieve impact heeft op de aarde, de biodiversiteit en de boeren. Door digitalisering tot op het veld van de boer kunnen we nu bedrijven helpen deze impact aan de consument te laten zien”, legt Anne Floor van Dalfsen, Tradin Organic’s Sustainability Manager.

Sierra Leone is nog steeds herstellende van de gevolgen van een burgerconflict en een ebola-uitbraak. In vergelijking met Ivoorkust en Ghana is het land een kleine exporteur, maar uniek omdat het allemaal biologisch is. Dit betekent dat er geen meststoffen of pesticiden worden gebruikt en dat de boeren de aarde en de biodiversiteit beschermen. Om de productiviteit en bestaansmiddelen te verhogen en tegelijkertijd de natuur en biodiversiteit te beschermen, organiseren Tradin en haar partners sourcing, training, verdeling van zaailingen en community projecten via een netwerk van 153 Farmer Field scholen en 57 door boeren geleide microbanken (VSLA’s). Het EU-project zal dit werk opschalen en een nieuwe inkomstenstroom voor de boeren uit koolstof vastleggings kredieten verkennen.

Sinds Tradin in 2015 begon met de ontwikkeling van zijn activiteiten in Sierra Leone, heeft het een gestaag groeiende belangstelling van biologische, natuurlijke en gezondheidsgerichte merken en detailhandelaars in Europa en de VS. Om te voldoen aan de behoeften van de Amerikaanse markt werd het sourcingproject Regenerative Organic Certified (ROC). Deze nieuwe standaard voegt de Organic en Fairtrade normen samen en wordt ondersteund door bedrijven zoals Patagonia. Met Tradin Organic’s langetermijnverbintenissen en “boots on the ground” kunnen klanten ervoor zorgen dat hun inkoop het milieu en de gemeenschappen achter de ingrediënten ondersteunt – en kunnen consumenten chocoladeproducten kopen waar ze zich goed bij voelen.

Over Tradin Organic

Tradin Organic is de wereldwijde koploper in biologische voedingsingrediënten, met meer dan 13 kantoren wereldwijd en een hoofdkantoor in Amsterdam. Het bedrijf is onderdeel van de groep Acomo. Tradin Organic biedt een full-service portfolio, van unieke sourcing, duurzaamheidsinitiatieven, distributie en verwerkingsmogelijkheden. Het bedrijf betrekt hoogwaardige, gecertificeerde biologische voedselingrediënten voor de internationale voedingsindustrie en voert meer dan 150 producten van meer dan 60 oorsprong. Meer dan 150 producten van meer dan 60 oorsprong.