Hij roemde een koper- en goudmijn in Papoea-Nieuw-Guinea, die hij net had bezocht. ‘Het is een mijn die op last van de Wereldbank een aantal jaren geleden is gesloten maar die met steun van de lokale regering en een particuliere investeerder weer in gebruik is onder strenge sociale en milieuvoorwaarden.’ Volgens een vertegenwoordiger van de Novib is Woike slecht geïnformeerd. De leiding van het mijnbouwbedrijf liet onlangs zelfs vier mensen doodschieten.

Staatssecretaris Van Gennip van Economische Zaken, die gistermiddag de EU-conferentie opende, ziet nog geen directe concurrentie van lokale bedrijven in ontwikkelingslanden op sociaal-ethisch of milieugebied. ‘Mijn ervaring van de handelsmissies is wel dat met name lokale bedrijven uit opkomende economieën vragen naar de standaarden die Nederlandse bedrijven hebben voor arbeidsomstandigheden en milieu. Zij kunnen zo een goede selectie te maken. Maar ook voor Nederlandse bedrijven is het interessant met hun potentiële partners daarover te praten omdat zij bij maatschappelijk verantwoord ondernemen ook steeds vaker aangesproken worden op hun ketenverantwoordelijkheid.’ Dat betekent dat multinationals ook aansprakelijk worden gesteld voor de manier van werken van toeleveranciers in ontwikkelingslanden. Het schandaal over het maken van voetballen voor sportartikelenfabrikant Nike door kinderen is daar een voorbeeld van.

Van Gennip liet vorige week weten dat zij bedrijven die te weinig informatie geven over of zij wel of niet maatschappelijk verantwoord ondernemen daarop wil aanspreken. Maar regels om bedrijven te dwingen rekening te houden met mensen en milieu, zijn volgens Van Gennip niet aan de orde. ‘Dat stimuleert ondernemingen niet tot beter gedrag. Bovendien zijn er zoveel verschillen tussen sectoren dat het moeilijk is een gemeenschappelijke noemer te vinden.’