De CDA-europarlementariër sprak tijdens een conferentie op het AOC Friesland in Leeuwarden met als thema -Verantwoord Ethisch Ondernemen’.
Volgens europarlementariër Maat zijn boeren die duurzaam produceren de dupe van de prijzenslag. De supermarkten berekenen de lage prijzen door aan boeren die investeren in dierenwelzijn, milieu en voedselveiligheid, aldus Albert Jan Maat.
De europarlementariër kan zich voorstellen dat de politiek gaat ingrijpen. Dat zou bijvoorbeeld kunnen door een consumentenheffing in te stellen. Die zou rechtstreeks ten goede moeten komen aan de producent van biologisch geproduceerd voedsel. ,,Het is een optie”, aldus Maat. Nog liever ziet hij dat de markt zelf ingrijpt: supermarkten zouden de prijzen van duurzaam geproduceerde producten moeten verlagen, zodat deze aantrekkelijker worden voor de klant. Als dergelijke producten meer worden gekocht, is dat goed voor én de winkelier én de producent, zo is de redenering.
De CDA’er sluit zich met zijn kritiek aan bij onder andere directeur Nico Broersen van Natudis in Harderwijk, de grootste producent van biologische producten in Nederland. Broersen bekijkt met afgrijzen hoe de supermarkten tegen elkaar opboksen in goedkoopheid, en hoe gretig de consument daar gebruik van maakt. ,,Boeren krijgen geen eerlijke prijs voor hun inspanningen. Er blijven onbetaalde rekeningen liggen op het gebied van voedselveiligheid, dierenwelzijn en milieu.”