De Nederlandse Eredivisie is opnieuw uitgeroepen tot de meest maatschappelijk verantwoorde competitie in de wereld. Dat blijkt uit de nieuw gepubliceerde RESPONSIBALL Ranking 2016. Het Zwitserse onderzoeksbureau Responsiball beoordeelt sinds 2011 de maatschappelijke betrokkenheid van de achttien grootste competities in het betaald voetbal. 

Met een gemiddelde maatschappelijke score van 55,16% is de Eredivisie voor het tweede jaar op rij koploper. De Eredivisie blijft ‘grote’ competities als de Premier League (42,41%), Bundesliga (38,35%), La Liga (34,28%) en Serie A (22,95%) ver voor, als het gaat om de maatschappelijke betrokkenheid van de clubs. De Deense en Engelse competitie vormen samen met de Eredivisie de top drie. De Oekraïense Premier League staat met een score van 9,63% onderaan op de achttiende plek.

AZ GreenTeam

Als voorbeeld wordt in het rapport het AZ GreenTeam genoemd. AZ GreenTeam, een initiatief van AZ Alkmaar, is een maatschappelijk programma waar bedrijven en organisaties actief in de duurzame energie bij elkaar worden gebracht. Door kennis te delen en interactieve netwerkbijeenkomsten te organiseren rond thuiswedstrijden, is AZ GreenTeam in korte tijd uitgegroeid tot hét knooppunt voor de energietransitie en duurzaamheid in Noord-Holland. Met een volledig duurzaam AFAS Stadion en door nieuwe initiatieven te ontplooien waarbij bedrijven en burgers betrokken worden bij de verdere verduurzaming van de omgeving, is de Alkmaarse club volgens Responsiball een voorbeeld voor menig betaald voetbalorganisaties wereldwijd.

Meest maatschappelijk verantwoorde competitie

Naast duurzaamheid zijn ook de MVO-activiteiten van de betaald voetbal organisaties op de gebieden ‘bestuur’ en ‘gemeenschap’ onder de loep genomen.  Bij het onderdeel ‘bestuur’ speelt met name de democratische vertegenwoordiging van fans in de cluborganen een belangrijke rol, terwijl bij het thema gemeenschap gekeken wordt naar de maatschappelijke clubactiviteiten in de omgeving. In alle drie de categorieën staan de achttien Eredivisieclubs in de top 3, waardoor de titel ‘meest maatschappelijk verantwoorde competitie’ geprolongeerd kon worden.

Eredivisie & MVO

Dagelijks zetten alle 18 Eredivisieclubs zich in voor de Nederlandse samenleving, door maatschappelijke initiatieven te organiseren en te ondersteunen. Ben je benieuwd met wat voor activiteiten de clubs en de Eredivisie zich bezig houden? Klik dan hier voor meer informatie. Meer informatie over de RESPONSIBALL Ranking 2016 is hier te vinden.
ranking_football