Er wordt steeds meer gegoogled naar circulaire economie

Bron
Google

Nederlanders zijn de afgelopen vijf jaar in toenemende mate op zoek naar informatie over klimaatverandering en duurzamer leven. Ons land staat in de top vijf wereldwijd als het gaat om zoekopdrachten naar kringloopcentra, waar Nederlanders ofwel spullen willen brengen of tweedehands willen kopen. Daarnaast zoeken Nederlanders wereldwijd het meest naar vintage items. In de afgelopen vijf jaar is het online zoeken naar duurzame mode in Nederland met 400% toegenomen.

Google Trends-gegevens laten zien dat gebruikers in Nederland en de rest van de wereld online zoeken naar levensstijl keuzes die het negatieve effect op het milieu verminderen, bijvoorbeeld veganist worden, proberen de hoeveelheid afval te verminderen of duurzame producten te kopen. 

Wat te doen aan klimaatverandering?

Sinds 2004 is het online zoeken naar informatie over klimaatverandering, de opwarming van de aarde en onderwerpen als natuurbehoud en milieubescherming afgenomen, zowel wereldwijd als in Nederland. Na “wat is klimaatverandering” is de belangrijkste vraag over klimaatverandering in Nederland in 2019 echter “wat te doen tegen klimaatverandering”. Deze interesse zien we terug in het verdere zoekgedrag van Nederlanders: het aantal zoekopdrachten naar wat mensen er persoonlijk aan kunnen doen om milieuvriendelijker te leven is fors toegenomen.

Gezocht: herbruikbare rietjes en duurzame mode

Heel concreet is dit zichtbaar in de ontwikkeling van het aantal zoekopdrachten van Nederlanders naar bijvoorbeeld rietjes. Omdat gerelateerde zoekopdrachten betrekking hebben op ‘metaal’, ‘bamboe’’ en ‘roestvrij staal’, weten we dat de toegenomen interesse komt door een verlangen naar herbruikbare rietjes.

Het aantal zoekopdrachten naar duurzame mode nam gedurende de afgelopen vijf jaar in Nederland toe met 400%. Wereldwijd zien we dat mensen in toenemende mate zoeken naar meer informatie over ‘fast fashion’. Dit is in lijn met de trend die we wereldwijd zien. Uit gerelateerde zoekopdrachten blijkt dat zoeken hiernaar vooral verband houdt met het zoeken naar informatie naar negatieve effecten van snelle mode.

 

Circulaire economie en vliegschaamte veelgezocht

Een onderwerp waarover Nederlanders in het licht van milieu-impact in toenemende mate googelen is de circulaire economie. De top 5 van landen waarin hierover het meest online informatie zoeken is als volgt:

  1. China

  2. Luxemburg

  3. Nederland

  4. Finland

  5. België

Het woord vliegschaamte deed in Nederland in oktober 2018 zijn intrede. Sindsdien zien we steeds meer interesse van Nederlanders om hierover online informatie te zoeken.

Share Button