Van alle palmolie die in 2015 door de Nederlandse voedingsmiddelenindustrie is verwerkt, is 84% duurzaam. Vandaag zijn de resultaten aangeboden aan minister Ploumen van Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking. Uit het rapport blijkt dat het aandeel duurzame palmolie in de Nederlandse voedingsmiddelenindustrie is gestegen van 30% eind 2011 naar 84% eind 2015. Ook het aandeel fysieke stromen van duurzame palmolie nam toe in 2015: van de gebruikte duurzame palmolie was 80% ‘Mass Balanced’ of ‘Segregated’ gecertificeerd.

Acht sectoren uit de Nederlandse palmolieketen committeerden zich in 2010 aan de ambitie om te komen tot ‘100% duurzame palmolie voor de Nederlandse markt eind 2015’. Nu, vijf jaar later, blijkt dat palmolie verwerkt door deze sectoren en specifiek voor de Nederlandse markt – dat wil zeggen export en niet aangesloten sectoren niet meegerekend – zelfs 100% duurzaam is. Dit geldt zowel voor de aangesloten voedingsmiddelenindustrie als de diervoederindustrie. Daarmee is de ambitie van de Task Force gehaald. Aldus Eddy Esselink, voorzitter van de Task Force Duurzame Palmolie: “Dit resultaat is een mijlpaal op weg naar een duurzame handelsketen voor palmolie. Nu de bedrijven en sectoren die zijn aangesloten bij de Task Force hun ambitie gerealiseerd hebben is het zaak dat ook de laatste Nederlandse bedrijven en sectoren overstappen naar duurzame palmolie”.

Toekomst

Het succes van de Nederlandse Task Force heeft geresulteerd in de vorming van nationale initiatieven gericht op duurzame palmolie in tien Europese landen (Duitsland, Verenigd Koninkrijk , Denemarken, Frankrijk, Italië, België, Zweden, Noorwegen, Oostenrijk en Zwitserland). Gezamenlijk wordt gewerkt aan de ambitie om in 2020 in heel Europa alleen nog duurzame palmolie te verwerken. Deze ambitie wordt mede ondersteund door het European Sustainable Palm Oil (ESPO) project en de overheden van vijf Europese lidstaten. De leden van de Task Force Duurzame Palmolie blijven zich inzetten voor de verduurzaming van de palmolieketen. Zij doen dit via de ‘Dutch Alliance for Sustainable Palm Oil’ (DASPO). De DASPO-leden zullen nauw samenwerken met Europese partners, zodat uiteindelijk ook alle palmolie die vanuit Nederland wordt geëxporteerd duurzaam is.

Award 2015

Lamb Weston / Meijer (LWM), producent van diepgevroren aardappelproducten wint de award 2015 van de Task Force Duurzame Palmolie vanwege haar totale overschakeling naar 100% duurzame palmolie conform het Task Force commitment.

“Lamb Weston / Meijer werkt aan verduurzaming van de totale voedingsketen en heeft daarom alle aardappelproducten, met palmolie in de specificatie, omgezet naar fysiek gescheiden duurzame palmolie, inclusief alle private labels geproduceerd in Europa”, aldus Jolanda Soons, manager duurzaamheid bij LWM. Sinds 2012 kocht het bedrijf al 100% ‘Mass Balance’ duurzame palmolie of ‘Book & Claim’ certificaten. LWM is in 2015 geheel overgestapt op ‘Segregated’ duurzame palmolie. Klik hier voor de volledige rapportage.