De meeste Nederlanders kochten dit jaar nog geen duurzame cadeaus. Maar dat gaat veranderen. Want één op de drie Nederlanders is van plan vaker een duurzaam cadeau te kopen, blijkt uit onderzoek van ASN Bank. Met de feestdagen voor de deur is nu hét moment om de daad bij het woord te voegen. Daarom presenteert ASN Bank de Duurzame Cadeaugids. In deze gids staan 50 geschenktips ter inspiratie voor iedereen die deze feestdagen een duurzaam cadeau wil geven óf vragen. Zoals een paddenstoelen growkit of een shampoobar met olie uit sinaasappelschillen.

36% van de Nederlanders wil vaker duurzame cadeaus geven. Bijvoorbeeld omdat ze het belangrijk vinden dat het product gemaakt is van duurzame materialen, de makers van het product een eerlijke prijs krijgen of omdat het verhaal achter het product hen aanspreekt. Door voor een duurzaam cadeau te kiezen maak je niet alleen de ontvanger blij, maar ook de wereld.

Inspiratie opdoen

Het zoeken naar een leuk cadeau doen de meeste mensen online. Maar in het online aanbod mist er vaak inspiratie voor duurzame cadeaus. De helft van de Nederlanders geeft dan ook aan behoefte te hebben aan duurzame cadeau-ideeën.

“Duurzaamheid is voor veel mensen geen aandachtspunt als ze cadeaus kopen. Maar ook als je iets te vieren hebt, kun je dat doen met geschenken die geen negatieve invloed hebben op de aarde, de natuur en mensen. Om meer mensen te inspireren een duurzaam cadeau te kopen, presenteren we voor het derde jaar op rij de duurzame cadeaugids”, vertelt Renée Ras, lead merk, missie en klantrelatie bij ASN Bank. “Van verzorgingsproducten tot cadeaus voor sport, outdoor of reizen. Zoals duurzame yogakleding, een herbruikbaar notitieboek of laptopsleeve van marktkraamzeilen. Maar ook voor de meer gangbare cadeaus bieden we een duurzame variant.”

Maar inspiratie voor duurzame cadeaus is misschien nog wel belangrijker voor mensen die verlanglijstjes maken. Renée: “In ons onderzoek zien we dat mensen iemands verlanglijstje heel belangrijk vinden als ze een cadeau kopen. Toch zet maar één op de vijf Nederlanders bewust een duurzaam cadeau op zijn lijstje. Mijn tip: wil je graag een duurzaam cadeau, laat het je omgeving weten!”

Duurzame cadeaugids

In de duurzame cadeaugids staan 50 duurzame cadeaus. Dit zijn producten die gemaakt zijn met aandacht voor het milieu en/of de omstandigheden waarin ze zijn geproduceerd. De cadeaugids bestaat uit 7 categorieën; 1) huis, tuin en keuken, 2) kinderen, 3) kleding en accessoires, 4) lekkernijen, 5) sport, outdoor en reizen, 6) verzorging en 7) werk en studie. Op veel cadeaus krijg je bovendien een korting met een speciale code.

Naast de Duurzame Cadeaugids inspireert ASN Bank ook op haar platform Vanaf Hier mensen om duurzame keuzes te maken.

De cadeaugids staat op www.vanafhier.nl/duurzame-cadeaugids.

 Over het onderzoek

Eind oktober 2023 heeft ASN Bank via DirectResearch onder 1.000 respondenten van 18 jaar en ouder een panelonderzoek uitgevoerd. Het onderzoek ging over duurzaamheid en cadeau-inkopen rond de feestdagen.