Handel in CO2 emissiecertificaten voorkomt verduurzaming door vervuilende bedrijven. Eigenlijk te gek voor woorden anno 2018. De initiatiefnemers van CO2mok.nl bedachten iets slims om hier aandacht voor te vragen maar hebben ook meteen een oplossing gecreëerd: het opkopen van emissiecertificaten en deze vervolgens op koffiemokken te drukken. Op deze manier worden de certificaten onbruikbaar, zorgt de stijgende prijs ervoor dat investeren in verduurzaming interessanter wordt dan handelen in emissierechten èn kunnen de mokkenkopers bij het koffieapparaat vertellen dat ze een hele ton CO2 uit de markt hebben gehaald. Hiermee hebben ze de wereld weer een stukje beter en schoner gemaakt.

Hoe werkt het precies?

De Europese unie stelt een maximum aan de hoeveelheid CO2 die bedrijven mogen uitstoten. Wanneer een bedrijf minder CO2 produceert, kunnen zij de uitstootrechten verkopen aan bedrijven die over hun maximum heen gaan. Deze rechten worden verkocht in de vorm van certificaten. Op deze manier is er een levendige handel in emissiecertificaten en neemt de CO2 uitstoot langzaam af.

 Jos Cozijnsen, Emissierechten-goeroe: “Dat er gehandeld wordt in CO2-certificaten is eigenlijk van de gekke. We moeten juist van die CO2 uitstoot af!”

Over de mokken

De CO2-mokken zijn een idee van het Amsterdamse reclamebureau BeyenMeyer.

Directeur Lodewijk van der Peet: “BeyenMeyer gelooft in ondernemen en in sales, maar liever nog als de wereld daar ook beter van wordt. Sales will save the planet.” Het bureau heeft een filmpje gemaakt om hier op geheel eigen wijze aandacht voor te vragen:

 

De mokken zijn online te bestellen op CO2mok.nl en kosten € 25,00 per stuk. Ook zijn de mokken verkrijgbaar bij Dille & Kamille.