De bedrijven ASML, Ecoplant en Qlayers zijn genomineerd voor de Nederlandse Innovatie Prijs 2021. Deze nominaties zijn toegekend aan de drie organisaties omdat zij elk uniek of toonaangevend zijn op hun betreffende marktgebieden. De winnaar van de Nederlandse Innovatie Prijs 2021 wordt vanavond, 25 oktober, bekend gemaakt tijdens de uitzending van De wereld van morgen.

De Nederlandse Innovatie Prijs is gebaseerd op de Nederlandse Innovatie Monitor. Deze monitor staat bekend als één van de meest grootschalige jaarlijkse survey-onderzoeken naar innovatie in Nederland.

Deskundige jury

Een breed scala van Nederlandse organisaties wordt jaarlijks uitgenodigd om deel te nemen. De prijs en het bijbehorende onderzoek dat daaraan ten grondslag ligt is een initiatief van het Amsterdam Centre for Business Innovation van de Universiteit van Amsterdam en staat onder leiding van Prof.dr. Henk Volberda. Een deskundige jury kiest uiteindelijk de winnaar van de Nederlandse Innovatie Prijs 2021.

Ecoplant – een nieuwe draai aan zonne-energie

Ecoplant weet een nieuwe draai te geven aan zonne-energie. De onderneming heeft een Suntracing Solar System ontwikkeld. In tegenstelling tot bijvoorbeeld laadpalen voor elektrische auto’s heeft hun oplossing geen aanvullende infrastructuur nodig: het systeem kan ook op zichzelf en los van het elektriciteitsnetwerk werken (zogeheten ‘off-grid’).

Met de mobiele ‘energiefabriek’ heeft Ecoplant een vernuftige oplossing om in te spelen op de energietransitie.

ASML – lithografiemachines

ASML is wereldmarktleider met de ontwikkeling van lithografiemachines die worden gebruikt bij het maken van chips. De machines van ASML gebruiken een fotografisch proces om patronen op siliciumwafers aan te brengen.

De grootste opgave voor ASML en zijn klanten is om steeds kleinere details op de chips te kunnen aanbrengen, waarbij deze meer reken- en opslagcapaciteit bezitten bij een lager energieverbruik.

Qlayers – geautomatiseerde verfprocessen

Qlayers is gericht op het automatiseren van verfprocessen voor industriële doeleinden. Hierbij valt te denken aan het verven van schepen, tankterminals en windmolens. Dit verfproces vindt plaats met robots (zogeheten ‘crawlers’) die zich verplaatsen langs de te verven oppervlaktes.

Qlayers is een voorbeeld van hoe digitale transformatie kan leiden tot herziening van industriële verfprocessen.

De wereld van morgen

Welk bedrijf wordt uitgeroepen tot de winnaar van de Nederlandse Innovatie Prijs 2021? Dat wordt bekend gemaakt in De wereld van morgen. In dit AVROTROS-programma gaan Karsu, Nick Schilder en Hila Noorzai op zoek naar technische innovaties.

De wereld van morgen wordt uitgezonden in het kader van de Nationale Klimaatweek en is te zien op 25 oktober om 20.35 uur bij AVROTROS op NPO 1.