Een bijlage over duurzaamheid. Duurzame energie, duurzaam bouwen, duurzaam beleggen, duurzaam imago … Het klinkt even belangrijk als politiek correct.

Maar duurzaamheid is de politieke correctheid voorbij. Duurzaamheid is voor veel Nederlanders een regulier onderdeel van het persoonlijke en werkzame leven geworden. Het bruist in ondernemend Nederland van de welgemeende initiatieven op het gebied van wat ooit milieubesef heette.

We hopen dat deze bijlage u helpt bij uw eigen duurzame initiatieven. Misschien wordt u door een van de vele voorbeelden in dit blad op een spoor gezet. Prachtig toch om te lezen hoe auto’s aangedreven worden door brandstof die wordt gewonnen uit rioolgassen, of directer gezegd, onze uitwerpselen. Of dat er sportschoenen gemaakt worden waarvan de zool vergaat zonder sporen in het milieu na te laten. En vermakelijk om te vernemen dat hét symbool van milieuhufterigheid, de Hummer, met een groene variant op de markt komt.

We hebben niet de illusie dat iemand het ultieme duurzame kantoor gaat bouwen zoals die op de bouwtekening in deze bijlage staat; maar wie weet worden er wel aspecten overgenomen in nieuwbouwplannen.

Ons is duidelijk geworden dat duurzaamheid geen modegril is die eindigt zodra het economisch minder gaat in het land. Ondernemend Nederland is ervan doordrongen dat het met duurzaamheid bezig móét zijn. Is het niet uit overtuiging, dan wel omdat regelgeving het vereist. Of omdat het helpt voor het imago. Voor wie het niet van ganser harte doet, biedt deze bijlage een troost: duurzaamheid loont, vroeg of laat.

En voor de lezers die helemaal niets te maken willen hebben met onderwerpen die naar politieke correctheid rieken: lees vooral de afsluitende column van Hans Labohm.