‘Duurzaamheid is geen checklistje dat je even afwerkt’

29-05-2008
‘Duurzaamheid is geen checklistje dat je even afwerkt. Een Greencalcje van boven de 1000 kun je zo krijgen, maar daar gaat het niet om. Het halen van normen is zo makkelijk, maar bij duurzaamheid gaat het veel meer om een houding ten opzichte van de schepping en tegenover wat we gekregen hebben. Ik kan het ook anders zeggen: bij duurzaamheid gaat het om liefde, niet om sex!’

Dit was een van de opvallende uitspraken van architect Thomas Rau, tijdens het middagseminar ‘Duurzaamheid in Facilities’ dat eind april door facilitair dienstverlener ISS werd georganiseerd in Soestduinen.

Tijdens de middag , waar zo’n 150 mensen aanwezig waren, kregen een projectontwikkelaar (Wiecher Toet), de overheid (Bert Verheugd namens de RGD) en een architect (Thomas Rau) de gelegenheid om hun visie op het onderwerp te geven

Vooral architect Rau (die inmiddels concrete ervaring heeft met het ontwikkelen van duurzame gebouwen tegen marktconforme prijzen) deed stellige en prikkelende uitspraken. Een paar voorbeelden:
‘We maken nog veel te weinig gebruik van alle ideeën die aanwezig zijn om gebouwen duurzamer te maken.’
‘Door als overheid groene energie in te kopen, spek je eigenlijk alleen maar de kas van de energiebedrijven.
‘We leggen de lat, als het gaat om duurzaam bouwen en duurzaam gebruiken van gebouwen, in dit land veel te laag
Lees het complete verslag van de middag in Facto Magazine nr. 6 (het maandelijkse onafhankelijk vakblad voor facility management). Verschijning: 4 juni a.s.