DSM Sinochem Pharmaceuticals uit Delft, ICL uit Terneuzen en SABIC uit Bergen op Zoom zijn genomineerd voor de Responsible Care-prijs 2016. Een onafhankelijke jury, bestaande uit vertegenwoordigers van de overheid, belangenorganisaties en bedrijven, heeft uit alle inzendingen voor deze drie projecten gekozen op basis van hun uitzonderlijke prestatie en inspirerende werking voor andere bedrijven. 

Project ‘Duurzame Antibiotica’ – DSM Sinochem Pharmaceuticals

Toelichting project: Het bedrijf speelt in op een van de grootste uitdagingen die de mensheid kent: antibiotica-resistentie. Het programma pleit voor het verantwoorde gebruik van antibiotica door mens en dier, en het nut om nieuwe antibiotica te ontwikkelen. Bovenal staat het voor de noodzaak om antibiotica duurzaam te produceren.

Juryoordeel: De jury is behoorlijk onder de indruk van dit project en wil graag meer weten over de claim en resultaten. Het is een goed voorbeeld van een bedrijf dat zijn maatschappelijke verantwoordelijkheid neemt en probeert de sector te bewegen. Een indrukwekkend voorbeeld volgens de jury, dat ingaat tegen de eigen business om in de business te blijven.

Project ‘Energy Storage’ – ICL Terneuzen

Toelichting project: Energy Storage is, vanuit chemisch oogpunt, de volledige ondersteuningt voor producenten van Zinc Bromide flow batterijen. Deze worden gebruikt om grote hoeveelheden energie op te slaan. ICL biedt de productie van chemicaliën aan, maakt de noodzakelijke blends en hulpstoffen op maat en biedt tevens de verwerking van vrijkomend elektrolyt of afval aan. Met dit project wordt er voor gezorgd dat deze batterijen duurzaam én veilig zijn. ICL is momenteel de enige partij in de wereld die de producenten van deze batterijen een dergelijke totaaloplossing kan aanbieden.

Juryoordeel: Een interessant project dat gericht is op het ontwikkelen van hernieuwbare energie. Volgens de jury een goed voorbeeld van hoe chemie een game-changer kan zijn. Met daarbij een fantastische brochure.

Project ‘Zelf roosteren’ – SABIC Bergen op Zoom

Toelichting project: De huidige samenleving is enorm veranderd ten opzichte van tien jaar geleden en vraagt veel meer maatwerk in werk- en privésituaties. SABIC wil een aantrekkelijke werkgever blijven en daar past een standaard 5-ploegensysteem steeds minder goed bij. Als eerste werkgever in de chemische industrie kunnen medewerkers bij SABIC in Bergen op Zoom ervoor kiezen hun eigen rooster samen te stellen.

Juryoordeel: De jury noemt dit HR-project baanbrekend en is erg benieuwd naar de praktijk op de werkvloer. Het is een nominatie waard omdat het bedrijf zijn nek heeft uitgestoken. Daarbij is het een potentiële game-changer en daardoor zeer interessant, aldus de jury.

Jury- en publieksprijs

De juryleden en filmploeg bezoeken in april de genomineerde bedrijven en brengen de projecten in beeld. De nominatievideo’s komen begin mei op de VNCI-website waar het publiek kan stemmen op hun favoriet. De genomineerden kunnen uiteraard ook zelf publiciteit genereren en hun omgeving enthousiasmeren om te stemmen. De jury neemt de stemmen van het publiek mee in haar uiteindelijke besluit wie de winnaar wordt. Tijdens de VNCI-Jaarvergadering op donderdag 2 juni worden de winnaar(s) bekend gemaakt.