Dry Misting Experience opent in De Verspillingsfabriek

Wat doet die mist boven de groente en bananen in de supermarkt? Om daar een antwoord op te geven opende deze week onder grote belangstelling de ‘Dry Misting Experience’ haar deuren in de Verspillingsfabriek van Bob Hutten. Achter die mist schuilt namelijk een missie: het terugdringen van voedselverspilling.

Schuldenvrije Sla

Op dit moment eindigt bijna 50% van alle groenten en fruit op hun reis van grond tot mond in de prullenbak.  Bijna 50%. Dat houdt voor iedereen die toch al gebukt gaat onder morele keuzestress dus in dat het volgende supermarkt bezoek uitloopt op burn-out verschijnselen, waar de gemiddelde bedrijfsarts bang van wordt. Ga je voor kropje sla nummer 1 of toch kropje 2? En waarom? Wat heeft een van de twee jou misdaan om in de prullenbak te eindigen? Dry Misting verlost je van deze last op je schouders, door kropje 1 en 2 op de reis van akker tot supermarkt te begeleiden. Om vervolgens vrij van schuld op jouw bord te kunnen belanden.

Al sinds 1984 gaat Contronics voedselverspilling te lijf met mist – ter illustratie, ze zijn dus ouder dan de gemiddelde millenial. Zoals ochtenddauw boven een akker, zorgt Contronics met Dry Misting ervoor dat ook ná de oogst een deken van nevel boven het groente en fruit blijft hangen, tijdens transport, opslag en in de supermarkt. Dit voorkomt dat de producten uitdrogen en koelt ze ook nog eens op natuurlijke wijze. Groente en fruit blijven zo veel langer vers én behouden hun topkwaliteit.

‘Beter Goed Gejat Dan Slecht Bedacht’

Contronics heeft één doel: het structureel verminderen van de afvalstroom van vers groente en fruit. In de ‘Dry Misting Experience’ leer je hoe Dry Misting helpt dit doel te behalen. Je leert over de ernst van voedselverspilling als probleem, hoe onder het credo ‘beter goed gejat dan slecht bedacht’ Dry Misting is “afgekeken” van een simpel natuurverschijnsel en hoe deze mist een oplossing biedt binnen de gehele keten van voedselproductie (opslag, transport en supermarkt). Daarbij zul je zien dat Nederland niet het eerste, en zeker niet het laatste, land is dat Dry Misting inzet in de strijd tegen voedselverspilling.

‘Nederland als koploper’

Op het wereldtoneel speelt ons kleine Nederland de hoofdrol als koploper in de strijd tegen voedselverspilling. Met de Nederlandse Nationale Strategie: ‘Samen tegen Voedselverspilling’ komt Contronics in actie samen met Nederlandse bedrijven, organisaties, wetenschappers én consumenten. Zij strijden ervoor voedselverspilling met de helft te hebben verminderd in 2030. Door de gehele voedselketen heen, van producent tot consument, van grond tot mond.

Het Nederlandse initiatief tegen voedselverspilling heeft haar thuishaven in de Verspillingsfabriek, waar – weinig verrassend – het verminderen van verspilling het doel is. Zo vinden daar de groenten die niet vooraan stonden bij het uitdelen van de schoonheidsprijs, met een grotere kans op vroegtijdig in de prullenbak belanden, toch nog een bestemming in de vorm van een heerlijke soep. Daarmee is de Verspillingsfabriek een perfecte plek voor Contronics om de ‘Dry Misting Experience’ te openen.

Share Button