Vandaag lanceert het Sustainable Wheat Initiative Europe, op initiatief van de Industrial Bakers Association (AIBI), haar manifest en routekaart voor koolstofarme tarwe en meel. Het eerste doel is om de uitstoot van tarwe en tarwemeel tegen 2030 met 30% te verminderen ten opzichte van 2022, in lijn met de nieuwste klimaatwetenschap. “Als sector willen we onze verantwoordelijkheid nemen om onze tarweboeren te helpen bij de overgang naar duurzame landbouw. ​​Dit is essentieel om onze duurzaamheidsdoelen te behalen en de veerkracht van de Europese industriële bakkerijwaardeketen te beschermen tegen klimaatverandering”, aldus Jean-Manuel Lévêque, voorzitter van AIBI.

80% van de koolstofuitstoot van tarwe is te wijten aan landbouw

De frequentie en impact van klimaatgerelateerde gebeurtenissen nemen gestaag toe, met merkbare effecten in de Europese bakkerijketen. Om deze groeiende uitdaging aan te gaan en bij te dragen aan wereldwijde klimaatdoelen, zijn proactieve stappen nodig.

Meel is het belangrijkste ingrediënt in elke bakkerij en 80% van de CO2-equivalente uitstoot van tarwe vindt doorgaans plaats op landbouwniveau. Dit zet veel bedrijven ertoe aan ambitieuze klimaatdoelen te stellen en duurzamere praktijken in hun toeleveringsketens na te streven. Toch blijven in de sector te veel initiatieven geïsoleerd en van korte duur. Het is tijd om meer strategische, langetermijnbenaderingen te bevorderen – benaderingen die de gehele waardeketen verbinden. Door middel van gestructureerde partnerschappen en schaalbare oplossingen werken we samen aan het realiseren van concrete, meetbare vooruitgang.

“Een gedeelde visie is nodig tussen bakkerijen, meelfabrieken en de landbouwsector, evenals de betrokkenheid van onze downstream distributiekanalen, om efficiënter en gecoördineerder vooruitgang te boeken in een kader van wederzijds vertrouwen. Daarom hebben de CEO’s van de toonaangevende Europese industriële bakkerijbedrijven hun krachten gebundeld in het Sustainable Wheat Initiative Europe. Ons doel is om de transitie naar koolstofarm tarwemeel te vergemakkelijken en te versnellen”, aldus Jean-Manuel Léveque, president van AIBI.

Manifest gericht op 30% vermindering van tarwe- en tarwemeeluitstoot in 2030

Op 5 juni 2025, tijdens een tweedaags symposium in Utrecht (Nederland), lanceert het Sustainable Wheat Initiative Europe haar manifest en een actiecoalitie met de bakkerijwaardeketen.

Het Sustainable Wheat Initiative Europe Manifest is een gedeelde visie van de bakkerijsector, molenaars en landbouw, met overkoepelende doelstellingen en een raamwerk van wederzijds vertrouwen gericht op netto nuluitstoot in 2050, met een eerste belangrijke mijlpaal in 2030.

Het doel is om de tarwe- en tarwemeeluitstoot in 2030 met 30% te verminderen ten opzichte van 2022, in lijn met de nieuwste klimaatwetenschap. Deze ambitie omvat een geleidelijke verschuiving van conventionele tarwe- en tarwemeelvolumes naar duurzame tarwe- en tarwemeel met een CO2-voetafdruk van -30% per kg in 2030. Deze gedeelde routekaart voor 2030 en de bijbehorende richtlijnen stellen iedereen in staat om op een efficiëntere en gecoördineerde manier te evolueren naar dit gemeenschappelijke doel.

Meer dan 30 grote industriële bakkerijbedrijven, molenaars en coöperaties hebben zich al aangesloten, samen met belangrijke beroepsverenigingen.

Momenteel hebben meer dan 30 industriële bakkerijbedrijven, molenaars, coöperaties, leveranciers en actoren in de waardeketen* het Sustainable Wheat Initiative Europe Manifest ondertekend. Dit betekent dat een aanzienlijke groep spelers in de Europese bakkerijmarkt zich al heeft gecommitteerd aan het Sustainable Wheat Initiative Europe. Het doel is om een ​​sneeuwbaleffect te creëren binnen de bakkerijsector en haar waardeketen, evenals bij andere leveranciers van inputs en oplossingen.

Het Manifest verenigt bedrijven die zich actief inzetten voor het verkleinen van hun meel-CO2-voetafdruk, biedt een baken voor degenen die aan deze reis beginnen en verenigt alle stakeholders die willen bijdragen aan deze fundamentele transitie in de bakkerijsector. Het Manifest vertegenwoordigt een collectieve belofte en biedt bedrijven begeleiding en praktische tools voor deze reis.

“Het bereiken van koolstofarme tarwe en tarwemeel vereist samenwerking in de gehele tarwewaardeketen. De lancering van dit manifest markeert een keerpunt in de duurzaamheidsreis van de hele sector – en daarbuiten. Bakkerijproducten spelen een belangrijke rol in duurzame voedselsystemen omdat ze plantaardig zijn. We hebben echter de verantwoordelijkheid om onze ecologische voetafdruk te beperken en duurzame tarwe-initiatieven tegen 2030 te versnellen. Door deze gezamenlijke inspanning zetten we een belangrijke stap in de richting van het verbeteren van de dagelijkse voeding van EU-burgers en de duurzaamheid van het EU-voedselproductiesysteem”, aldus Guido Vanherpe, bestuurslid en vicevoorzitter van AIBI.

Het Sustainable Wheat Initiative Europe Symposium wil een mijlpaal zijn en meer bakkerijbedrijven, ambachtelijke bakkers, molenaars, coöperaties en boeren, naast klanten in de retail- en foodservicesector – de belangrijkste partners in het ecosysteem – worden uitgenodigd om het manifest te ondertekenen en zich aan te sluiten bij de actiecoalitie.

*Arbeitsgemeinschaft Getreideforschung e.V., Bakker Goedhart, Bakkerij Thyssen, Bakker Van Maanen Productie B.V., Cooperative Farm For Good, Country Style Foods, Cultivae, Delifrance, Dossche Mills, Earthworm Foundation, FGBB, Foundation Terra Nostra, Goodmills Group, HACK AG, Harry Brot, Koninklijke Amarant Bakkers, Lantmännen Unibake, La Lorraine Bakery Group, Lieken GmbH, Mademoiselle Desserts, Mecatherm, Novepan, Pandriks Group, Paniflower, Philibert Savours, Puratos, Rudolf Ölz Meisterbäcker GmbH & Co KG, Soil Capital, Sonneveld Group BV, Top Farms International Ltd, Vandemoortele, Vivescia en Xarvio Digital Farming Solutions GmbH.