Na een enerverende middag vol inspirerende impactcases, kondigt WUR de winaars van de WUR Impact Award 2024 aan. De spanning liep wekenlang op, maar gisteren was het eindelijk tijd om de winnaars van dit jaar bekend te maken: de jury Impact Award gaat naar de Autonomous Greenhouse Challenge! En met meer dan 1100 stemmers dit jaar ging de publieksprijs naar het WCDI Seed Systems Thematic Cluster!

Tijdens het evenement kregen de 5 genomineerden de kans om hun project in 3 minuten te pitchen. Carolien Kroeze sprak de genomineerden en het publiek toe: ‘Met een toekomst die onzeker is, hebben we ‘responsble changemakers’ nodig. De genomineerde impact cases zijn daar een perfect voorbeeld van. Het nieuwe strategische plan van WUR legt nog meer nadruk op maatschappelijke impact; de Impact Award is een prachtige manier om de extra stappen te waarderen die worden gezet om impact te realiseren en het belang ervan te benadrukken.

Voorzitter van de jury en Wageningen Ambassador Marcel Schuttelaar prees de diversiteit van de impactcases. De jury was onder de indruk van de hoge kwaliteit en het concrete niveau van impact van de inzendingen. Toen was het tijd voor de jury om de winnaar bekend te maken. Marcel Schuttelaar kondigde de Autonomous Greenhouse Challenge aan als de winnaar van de WUR Impact Award 2024. Dit opmerkelijke project werd door de jury gewaardeerd vanwege de innovatieve aanpak. Het initiatief speelt in op de uitdagingen van de toekomst: duurzame voedselsystemen, gebrek aan ruimte en andere middelen, en het gebruik van AI. Dit alles wordt samengebracht. Jurylid Richard Harrison zei: ‘Hiervoor komt de wereld naar Wageningen’. ‘Miriam Nienhuis voegde toe: ‘De innovatieve aanpak en de concrete beschrijving van de impactresultaten van dit programma zijn een voorbeeld voor anderen.’ Daarom verdient de Autonomous Greenhouse Challenge deze award met 5000 euro om vrij te besteden aan hun inspirerende programma. Ze ontvangen een ster op de Walk of Fame op de Wageningen Campus.

Silke Hemming was aanwezig om de award namens het hele team in ontvangst te nemen. Ze gaat met haar team bespreken waar het geld naartoe zal gaan, maar wat ze zeker kan zeggen is: ‘We blijven plezier hebben en wereldwijde impact maken met dit initiatief.’

Dit jaar kon ook het publiek haar stem uitbrengen, in totaal meer dan 1100. Met een overtuigend aantal stemmen ging de publieksprijs naar het WCDI Seed Systems Thematic Cluster. Met betere zaden bereikt het programma kleine boeren om de voedselzekerheid te verbeteren en door alle relevante partijen te versterken. Hierover zei Harrison: ‘Dit project brengt Wageningen naar de wereld. Dit is waar WUR voor staat.’ Opnieuw een prachtig voorbeeld van een project met echte impact in het dagelijks leven, en een terechte winnaar van de Audience Impact Award 2024.

Het team benadrukte het belang van hun partners en samen met hen willen ze een manier vinden om de 5000 euro in iets impactvols te investeren.

Al met al was het een inspirerende middag. Dank aan de winnaars, de andere genomineerden en iedereen op hun weg naar impact om wetenschap naar de maatschappij te brengen.