Robert Smith en Anje de Jager maken vandaag bekend dat zij samen een nieuw platform hebben opgericht onder de naam Dazzle. Na ruim drie jaar te hebben samengewerkt bij duurzaamheid consultancy Nexio Projects, gaat het duo samen verder met een eigen onderneming die freelancers koppelt aan organisaties die op zoek zijn naar ondersteuning. Het doel van Dazzle is om duurzaamheid expertise (financieel) meer toegankelijk te maken voor bedrijven, en tegelijkertijd getalenteerde freelancers de kans geven hun online aanwezigheid te vergroten, hun vaardigheden aan het werk te zetten en een betekenisvolle impact te maken. De oprichters hebben als visie om duurzaamheid een ‘no-brainer’ te maken binnen organisaties.

Waarom de naam Dazzle?

De term ‘unicorn’ is een bekende bijnaam voor een bedrijf dat een waarde van 1 miljard bereikt. Er is recent een bijnaam bij gekomen voor een nieuw type startup, namelijk een zebra – en dit is waar de naam Dazzle vandaan komt. Een groep zebra’s in het Engels is namelijk ‘a dazzle of zebras’.

Een ‘zebra’ is dan ook een startup die naast winst ook een maatschappelijk doel heeft. Zebra’s zijn synoniem geworden voor startups die prioriteit geven aan sociale doelen, en Dazzle belichaamt dit door zich te richten op duurzaamheid als kernmissie. Door freelancers gespecialiseerd in duurzaamheid te verbinden met bedrijven die zich inzetten voor duurzame praktijken, wil Dazzle het gezamenlijke werk dat nodig is voor een betere toekomst bij elkaar brengen en stimuleren.

Over de oprichters

Anje en Robert hebben hiervoor bij Nexio Projects gewerkt, een internationale consultancy op het gebied van duurzaamheid. Zij vormden hier ruim 3 jaar het commerciële lead team en hebben altijd met veel plezier samengewerkt. Het is dan ook niet verrassend dat zij samen de volgende stap hebben genomen en actief blijven binnen duurzaamheid. Anje is destijds als freelancer gestart bij Nexio Projects en ondersteunde naast haar rol als Marketing Lead ook 2 andere bedrijven met een duurzame/maatschappelijke focus. Het uitbreiden van het ondernemerschap is dan ook een logische vervolgstap. Robert deelde eind 2022 het ‘ondernemers idee’ met Anje en beiden erkenden de toenemende vraag naar gespecialiseerd duurzaamheid talent. Daarmee was de sprong in het diepe gewaagd en de missie gestart om een online platform te bouwen dat het proces van het vinden van de juiste freelancer stroomlijnt.

In tegenstelling tot bestaande en traditionele marktplaatsen kiest Dazzle voor een unieke aanpak. Zij gaan zich namelijk richten op het persoonlijk koppelen van freelancers aan bedrijven op basis van hun specifieke behoeften – ‘matchmaking’. Door gebruik te maken van een toetsingsproces en daarmee een hoogwaardig netwerk van professionals, zorgt Dazzle ervoor dat bedrijven in contact worden gebracht met de meest geschikte freelancers die de benodigde vaardigheden bezitten.

“Dazzle is ontstaan vanuit onze eigen passie voor duurzaamheid en onze ervaring met de uitdagingen waar zowel bedrijven als freelancers in de sector mee te maken hebben,” aldus Anje, mede-oprichter van Dazzle.

“Wij zien groot potentieel voor Dazzle om flexibele mankracht toe te voegen aan bestaande duurzaamheidsteams, en om freelancers de kans te bieden hun vaardigheden aan het werk te zetten voor nóg meer impact.” – Robert.

Hoe de mede-oprichters het zien is dat bedrijven drie opties hebben als het het gaat om verduurzamen en het intern verkrijgen van nieuwe kennis:

  1. Het aannemen van een ESG / duurzaamheidsmanager
  2. Het werken met een consultancy
  3. Het werken met een freelancer

Voor de derde optie bestaat geen online oplossing, in ieder geval niet specifiek voor duurzaamheid. Dazzle vult dit gat door een online platform op te zetten waar getoetste en daarmee hoogwaardige duurzaamheid freelancers gecentraliseerd zijn. Door de juiste freelancer aan projecten te koppelen, optimaliseert Dazzle de efficiëntie, en brengt daarmee aanzienlijke kostenbesparingen voor organisaties.

De toekomst van werk (en Dazzle)

In een ontwikkelend werklandschap waar freelancen steeds vaker de voorkeur krijgt, onderscheidt Dazzle zich van traditionele marktplaatsen door de nadruk te leggen op het persoonlijk in contact brengen van bedrijven met freelancers die de precieze vaardigheden bezitten die nodig zijn voor hun specifieke duurzaamheidsprojecten.

Wij zien een huidig werkende generatie en een jongere generatie die eraan komt, die steeds meer duurzame impact wil maken in zijn of haar werk. Daarnaast herkennen wij de trend om te werken op basis van je eigen voorwaarden – eigen uurtarief, niet locatie gebonden en met klanten die op een lijn zitten met de eigen normen en waarden. Dazzle is hier om bestaande en toekomstige freelancers te ondersteunen in het vinden van uitdagende projecten die aansluiten bij hun vaardigheden en interesses, om gezamenlijk te streven naar een zo groot mogelijke impact.

Dazzle is nu open voor inschrijvingen van zowel bedrijven die ondersteuning zoeken op het gebied van duurzaamheid, als freelancers die zich willen aansluiten bij het platform. Ga voor meer informatie naar www.dazzle-platform.com.