Contronics Dry Misting heeft van de Europese Commissie de Horizon Impact Award ontvangen voor haar onderzoekproject “Fresh Demo”. Met dit, door de EU gefinancierde project, heeft Contronics bewezen dat hun Dry Misting technologie een flinke bijdrage levert aan het verminderen van voedselverspilling. 

Over de hele wereld wordt elk jaar de helft van al het voedsel dat voor menselijke consumptie wordt geproduceerd, verspild. En dat kan anders, dachten ze bij Contronics. Het  Brabantse engineersbedrijf werkt hard aan vermindering van deze verspilling. Dit doen ze door meer bewustwording rondom voedselverspilling te creëren, hier met Dry Misting een praktische oplossing voor te bieden en dit op grote (internationale) schaal uit te rollen.

Een Dry Misting-systeem verspreidt minuscule mistdruppeltjes door de lucht waardoor een fijne deken van mist ontstaat. Deze mist heeft een koelende werking en beschermt verse producten als groenten en fruit tegen uitdroging. Hierdoor blijft de kwaliteit van deze producten behouden en blijven deze tot wel twee keer zo lang vers. Dry Misting kan in elk deel van de voedselketen worden toegepast, van oogst tot en met supermarkt. 

Elk Dry Misting-systeem kan jaarlijks tot 33 ton groenten en fruit redden van de prullenbak. Alleen al in de supermarkt kan derving tot 25% verminderd worden. Bovendien stelt Dry Misting de klanten van Contronics in staat om plasticverpakkingen van groenten en fruit te verminderen. Zo kan wereldwijd een potentiële besparing van 7.000 ton plastic worden behaald.

Contronics’ missie is om uiteindelijk met behulp van Dry Misting voedselverspilling te halveren. 

Foto: Frank Bakker, directeur Contronics Dry Misting met de Horizon Impact Award