Steeds meer consumenten zijn zich bewust van de desastreuze gevolgen van de palmolieproductie voor het tropisch regenwoud, dat blijkt uit onderzoek van het palmolievrije margarinemerk The Flower Farm. Het bewustzijn ten aanzien van palmolie is beduidend gestegen ten opzichte van een half jaar geleden. Het aantal mensen dat aangeeft enige kennis te hebben van de negatieve impact van palmolie steeg van 26 procent naar 35 procent. Daarnaast is er een significante daling zichtbaar in het aantal personen dat aangeeft geen kennis te hebben van palmolie (van 34 procent in week 19 naar 21 procent in week 48 van dit jaar).

The Flower Farm wordt door steeds meer consumenten omarmd als een verantwoord alternatief voor margarines die wél palmolie bevatten. Binnen anderhalf jaar na introductie zijn meer dan 3 miljoen producten verkocht. Daarmee groeit het missiemerk in korte tijd uit tot een niet meer weg te denken speler in het margarineschap.

De vraag naar de palmolievrije producten van The Flower Farm versnelt. Een half jaar geleden brak The Flower Farm door de grens van een miljoen en nu wordt het drie miljoenste kuipje, wikkel of fles al aangetikt.

The Flower Farm is een 100% plantaardige margarine voornamelijk gemaakt met duurzame sheaboter. Het product is vrij van palmolie en draagt dat uit. Wie voor The Flower Farm op brood kiest, kiest voor een duurzaam geproduceerde margarine met een missie: het agenderen van de ontbossing van tropisch regenwoud voor de oliepalmplantages.

Maar The Flower Farm zou nooit door de consument omarmd worden als de margarine niet gewoon lekker en van goede kwaliteit zou zijn en ook nog eens niet duurder dan de klassieke margarines in het koelvak. Het is de unieke combinatie van smaak, missie en prijs, die maakt dat consumenten als ze eenmaal The Flower Farm geprobeerd hebben, het product blijven kopen.

Marcel van Wing, de man achter het duurzame margarinemerk, is ingenomen met het enthousiasme waarmee de consument The Flower Farm omarmt. ,,We hebben de wind in de rug. Steeds meer consumenten zijn zich bewust dat als je ontbossing wilt tegengaan je het gebruik van palmolie zoveel mogelijk moet terugdringen. The Flower Farm helpt daarbij een handje.”

,,Margarine zonder palmolie heeft effect”, rekent Van Wing voor. ,,Zo ontneem je met een gezin van vier, per jaar, zelfs meer dan 17 kilo palmolie uit de palmolievraag. Daarvoor hoef je alleen maar over te stappen op palmolievrije margarine. En als je weet dat voor die 17 kilo meer dan 44 vierkante meter oliepalmplantage nodig is om dat te maken, dan weet je dat alleen al het smeren van The Flower Farm er echt toe doet.” Met deze drie miljoen verpakkingen heeft The Flower Farm ruim 120.000 kg palmolie en daarmee 33 hectare oliepalmplantages bespaard*.

* = Berekening op basis van 20% palmolie in vergelijkbare normale margarine en 3800 kg opbrengst per hectare.